אופנת הרטרו חזרה אלינו אמנם במוצרי לבוש ועיצוב, אולם יש בה אמירה הרבה יותר עבה ומרומזת באופן גס – עלינו להיות מודעים לתרבות הצריכה של החברה האנושית – הן משום בזבוז המשאבים הטבעיים שלא לצרכי קיום, והן משום הפסולת ההולכת ונאגרת בכל מקום ולפעמים גם ללא שליטה. לכן, באמצעות השפה הויזואלית וללא מילים, ניתן להעלות את המודעות הציבורית לבעיות הסביבה ולעורר לערכים חדשים – שמירה על הטבע המתחדש בכל מובן – באוויר, בים וביבשה, שימור סביבות קיימות, וחיזוק הקשר בין האדם לסביבתו – למען הסביבה וגם לרווחתו של האדם. וכך, האמנות האקולוגית משמשת כמתווכת בין האדם לטבע.
מה הן מטרות קורס אמנות אקולוגית?
הקורס נועד לפיתוח החשיבה היצירתית בפתרון בעיות אקולוגיות וסביבתיות שונות, ויש בו שילוב של חדוות יצירה והעברת רעיונות והמצאות לכדי מעשה, עבודה לשכלול התודעה הציבורית בנושא, הכנת תיק ביבליוגרפיה, חומרי למידה ורעיונות וגם תיק עבודות. הקורס עשוי להיות מחולק על פי קהל יעד ובין השאר אנשי חינוך סביבתי – מדריכי טיולים, מורים למדעים או לאמנות, או מצד שני אדריכלים, אוצרים, מעצבים, אמנים ועוד – או על פי רמת גילאים ועניין.
מהם נושאי הלימוד בקורס אומנות אקולוגית?
נושאי הלימוד יכולים להשתנות על פי רוח המוסד המלמד, ובין השאר יוכלו לכלול היכרות עם ארגז הכלים שמשמש את האמן האקולוגי, כיצד להשתמש בטבע ולשמור על האיזון שלו, היכרות עם סביבות אקולוגיות שונות, הטבע כמקור להשראה אמנותית, תרגום של סוגיה סביבתית לשפה אקולוגית, ריטואלים בטבע, שיקום סביבתי באמצעות האמנות, הקניית ידע בתחום פעילויות ופעולות בעלות ערך אקולוגי שנערכות באזורים שונים בארץ – הטעונות שיקום או שנמצאות כיום במסגרת שיקומית, שימורית ועוד.
סוגים שונים של קורסי אמנות אקולוגית
האמנות האקולוגית היא תחום מתפתח ההולך ונפוץ – כשקיים מגוון של קורסי אמנות אקולוגית: מי שהעשיר את ארגז הכלים, את המיומנויות והידע שלו בקורס לאמנות אקולוגית אחד, יכול להמשיך ולחקור את עצמו, את הסביבה ואת השפה האמנותית המתפתחת דרכה גם בקורסים כמו פרויקטים לשיקום יערות, נחלים, שטחים פתוחים, שטחים מתועשים ועוד.