כיום אחד הנושאים החמים בנושא ההשקעות והרכישות הוא בענף הנדל"ן, כאשר הלך הרוח העכשווי נושב לכיוון הפרטה של קרקעות ורפורמה בתחום מינהל הקרקעות למול שמירת קרקעות אחרות בידי המדינה
קרקעות שבבעלות המדינה (למעלה מ- 90% משטח מדינת ישראל) הן חלק מהנכסים של המדינה, כשחוק יסוד מקרקעי ישראל משנת 1960 קובע כי הגוף שמנהל את הקרקעות הללו – השייכות למדינת ישראל, לקרן הקיימת לישראל ולרשות הפיתוח הוא מנהל מקרקעי ישראל. מי שרוכש אדמות אלו, הוא למעשה בדרך כלל חוכר אותן מהמדינה באמצעות רישום בטאבו (במינהל המקרקעין), ולאחרונה בשנים 2009-2010 נעשה ניסיון לעבור מחכירת האדמות למכירתן לבעלות פרטית, באמצעות חוק ההסדרים – שיש עליו מחלוקות רבות. על מנת לתת יד בתכנון ובפיתוח תוכניות שיכוונו את המינהל לפעול לצרכי המשק המשתנים, קורס ניהול קרקעות פותח שעריו לבעלי תפקידים מגוונים בתחום.
למי קורס ניהול קרקעות מיועד?
הקורס פתוח בפני מי שיש בידו תפקיד ניהולי מתחום הקרקעות, וכן למי שמחזיק תפקיד בתחום ניהול שטחים יישוביים, חקלאיים ונוף (גם בתחום איכות הסביבה) – ובכלל זה יתאים גם למנהלי מושב או קיבוץ, מנהלי קהילות, רכזי משק, אנשי ועד הנהלת קיבוץ או מושב, מנהלי נדל"ן, רכזי קרקעות, יושב הראש הכלכלי, מזכיר הקיבוץ, יושב ראש ועד ההנהלה ועוד.
|
|
ניהול קרקעות מכל הסוגים - מקרקע חקלאית ועד אורבנית |
|
|
מהן מטרות קורס ניהול קרקעות?
כאשר זכויות היישוב על אדמות המקרקעין חשובות בכל זמן ובמיוחד כיום כשהזכויות להתיישבות נתונות למחלוקות ואף לאיום על אותו משטר הנחלות הנהוג בקיבוצים וגם ביישובים, ההחלטות של מועצת המקרקעין משתנות באופן תכוף, ולכן חשוב לנהל את קרקעות הקיבוץ והיישוב נכונה. הקורס מעדכן בתכנים חדשים גם את מי שצבר ידע עם השנים בתחום, כולל שינויים ברפורמות שנתקבלו לאחרונה.
מהם נושאי הלימוד קורס ניהול קרקעות?
נושאי הלימוד יכילו תכנים במשפט – חוק המקרקעין – בעלות, שעבוד, רשות וחכירה, חוקי מיסוי המקרקעין, דיני הפקעה – שינויי יעוד, פיצוי ועוד, הכרות עם חוזים מתחום המקרקעין, חוק ההתיישבות, חוקי תכנון ובנייה – גופי התכנון, היכרות עם החלטות של מנהל המקרקעין ועוד. שמאות, חוזי חכירות, זכויות היסטוריות על הקרקע, דמי שימוש, יזמות בקרקע – צמיחה דמוגרפית, פיתוח עסקי, שיוך דירות, הורשה בין דורית, הרפורמה במנהל המקרקעין, תמ"א 35, בנייה בלתי חוקית בישראל ועוד.