החוק במדינת ישראל קובע כי במפעלים ובעסקים שמחזיקים חמישים או מעל לחמישים עובדים, יש צורך בממונה בטיחות וגהות שהוכשר באמצעות קורס מתאים וקיבל תעודה. נאמן הבטיחות יכול לפעול במיקור חוץ או להיות חלק מהעו
לנאמן בטיחות בעבודה ישנם על פי התקנות לפחות 19 תפקידים עליהם הוא אמון; בפועל, הוא מבצע יותר מכך – דווקא משום שהאחריות המיוחסת לו – ועל כן יתכנו כמה נאמני בטיחות בעבודה – במיוחד במפעלים גדולים. הדבר מסמן, כי בשנים האחרונות נאמן בטיחות הפך לחלק בלתי נפרד ממערך העובדים ומעמדו גדל. הצלחתו של נאמן הבטיחות הופכת להיות הצלחתו של מפעל, שמצליח להתקיים ולהמנע מתאונות או ממקרי בטיחות בלתי רצויים. מינויו של נאמן בטיחות מועבר לידי המפקח האזורי על העבודה, ומזמן שהוא מתחיל לעבוד הוא צובר גם זכויות ולא רק חובות, כמו למשל הקלות נאותות לצורך מילוי תפקידו.
|
| על פי תקנת משרד העבודה בעל מפעל מעל ל50 עובדים יש צורך בנאמן בטיחות | |
|
ישנם סוגים שונים של נאמני בטיחות
תפקידו נאמן בטיחות נחלק לשני סוגים: נאמן בטיחות – למחלקה המדעית ונאמן בטיחות למחלקה המנהלתית – טכנית. בסיס הסמכויות והחובות נשאר זהה, אולם ישנם ניואנסים שמשנים את המיקוד המקצועי של כל אחד מאלו. השוני נובע כתוצאה מההבדלים בין סביבות העבודה ואופי העבודה, החומרים בה והאמצעים – גם מאפייני האוכלוסיה משתנים. מכאן, שישנו גם הבדל בין הדרישות לכל אחד משני סוגי תפקידים אלו.
התפקידים של נאמן הבטיחות
נאמן בטיחות ידריך את העובדים או את הסטודנטים אילו סיכונים קיימים בסביבת העבודה ואיך להתייחס לשלטים ולסימנים קיימים; אילו אמצעי מיגון לעטות, אילו אמצעי בטיחות ישנם, נהלי התנהגות במחלקות השונות ואופן הדיווח. נאמן הבטיחות ינחה לגבי אחסנת חומרים מסוכנים ואיך לפנות את הפסולת המסוכנת, ויהיה אמון על הפיקוח ועל הבקרה של הבטיחות של העובדים תוך שיתוף פעולה עם היחידות לבטיחות.
איך הופכים להיות נאמן בטיחות?
ראשית יש לענות על הכישורים הנדרשים: מוטיבציה לתפקיד, תודעה לבטיחות, ערנות לסביבה, בעל יחסי אנוש טובים ושיש לגביו הערכה תפקודית מקצועית טובה. רצוי שיהיה בעל חוש טכני מפותח וחשוב שיהיה ללא הפרות משמעת או אשמה באירועי בטיחות. ישנן גם דרישות מקדימות לגבי ההשכלה. מלבד זאת, יש להירשם לקורס נאמני בטיחות לפני הכניסה לתפקיד, שיערך באמצעות מוסד לימודים חיצוני. בהמשך, יהיה יכול להשתלם בקורסים נוספים כמו למשל בטיחות אש, פינוי פסולת, איכות הסביבה ועוד.