קצת מידע על
קורס פוליגרף
הפוליגרף הומצא אי שם בשנות העשרים של המאה העשרים, בארצות הברית. מטרתו של מכשיר הפוליגרף, המכונה גם מכונת אמת, היא לבחון את אמיתות דבריו של האדם הנבדק. ההנחה שעמדה ועודנה עומדת בבסיסו, היא שכאשר אדם משקר, מתרחשים בגופו שינויים פיזיולוגיים בלתי נשלטים בדופק, בקצב הנשימה, בלחץ הדם ובמוליכות החשמלית של העור (זיעה). בפועל, משמש המכשיר בעיקר בתהליכי חקירה פלילית ובמבדקי תעסוקה לקראת עיסוק במשרות שונות. קורס פוליגרף מכשיר סטודנטים להפעלה מעשית של המכשיר, תוך הקניית ידע רב בתחומי הרפואה, הפיזיולוגיה והפסיכולוגיה הרלוונטיים.
מהם התכנים המאפיינים קורס פוליגרף?
קורס פוליגרף מכיל תכנים עיוניים רבים, כמו גם התנסויות מעשיות בהפעלת המכשיר עצמו. תכני הקורס משתנים ממוסד לימודי אחד למשנהו, אך עומדים לרוב על אלה הבאים: מטרות הפוליגרף ועיתות השימוש בו; מכשיר הפוליגרף- תולדותיו, הכרת תפקודו והפונקציות המוצעות בעת שימושו; אמינות הפוליגרף; אתיקה מקצועית; עקרונות בפיזיולוגיה, פסיכולוגיה ואנטומיה; היבטים משפטיים בתחום הפוליגרף בעת נקיטת הליכים אזרחיים ופליליים; תהליכי בדיקת מכשיר הפוליגרף; תורת התשאול, התחקור והראיון; שיחה מקדימה; הכנת דו"ח בדיקה; וגורמים המשפיעים על מהימנות בדיקת הפוליגרף.
למי מיועד קורס פוליגרף?
קורס פוליגרף מיועד לאנשים בוגרים, חסרי עבר פלילי, המבקשים לעסוק בתחום בדיקות הפוליגרף. לרוב יתעניינו בקורס בעלי משרד חקירות, חוקרים פרטיים, פורשי צה"ל, אנשי מצ"ח ומשטרה, מנהלי חברות שמירה, מועסקים במערכות הביטחון השונות וכד´. חלק מהקורסים מציבים כתנאי גם השכלה אקדמאית ו/או וותק של מספר שנים בעיסוק רלוונטי. יצוין, כי הכשרת בודקי הפוליגרף אינה מעוגנת בחוק הישראלי. כך, לא קיים תוקף לבדיקת פוליגרף בהתייחסות לדין הפלילי, כאשר בדין אזרחי רשאי בית המשפט לבחון תוצאות הבדיקה רק בעת שתוצאותיה חד משמעיות ובעת שיקיימת הסכמה של שני הצדדים לכך עוד טרם ביצועה.