קצת מידע על
קורס ניהול לוגיסטיקה
בשנים האחרונות תחום הלוגיסטיקה התפתח, השתכלל ובתוך כך גם הביקוש אליו בקרב הענפים השונים במשק הלך וגדל בהתמדה. לוגיסטיקה, בהגדרתה, היא שם המתאר תהליכי תכנון, יישום ובקרה; זאת, באמצעות אחסנה יעילה ואפקטיבית של שירותים, סחורה, מוצרים ואף מידע חיוני. הליך לוגיסטי תקין ויעיל טומן בחובו שלבים רבים, החל מהעברת מידע, דרך מכירת המוצר והעברת התשלום וכלה בהוצאת החשבונית והפקדת הכספים. ?פועל, אחראי מנהל הלוגיסטיקה על אספקה של מגוון שירותים ומוצרים בכמות המתאימה, במועד הנכון, בעלות הנמוכה ביותר ובמצב המיטבי. כך, מספק איש לוגיסטיקה למערך הייצור והתמיכה של חברה, עסק או ארגון חומר ושירותים השווים אליו באיכותם. לא בכדי, אם כן, כי למקצוע הניהול הלוגיסטי נלווית אחריות רבה וחשיבות עצומה בהצלחת החברה בה הוא מועסק.
מידע כללי על קורס ניהול לוגיסטיקה
לימודי לגיסטיקה מקנים שלל כלים, שמטרתם להבטיח את השתלבות הסטודנט במערך הלוגיסטי של ארגונים, חברות ועסקים שונים. במהלך הקורס מוענקות ללומדים בו יכולות ניהוליות אופטימליות, באמצעות פיתוח גישה מערכתית וראייה אסטרטגית תוך סיפוק בסיס ידע רחב בכל המערך הזה ששמו לוגיסטיקה. לימודי לוגיסטיקה בכלל המכללות ובתי הספר בתחום נלמדים על ידי סגל הוראה מנוסה שמגיע מהענף ומהתעשייה וכולם ככלל ידעו להעניק את כל הכלים לניהול לוגיסטי מוצלח וכזה שיצליח לחסוך לחברות במשק יעילות מירבית וחסכון של הרבה תקציבים שהיו עשויים להיגבות רק בעקבות ניהול לוגיסטי לקוי. בעמוד זה תוכלו למצוא את כל המידע אודות מסלול לימודי ניהול לוגיסטי, ובתוך כך אודות תכני הלימוד שמועברים בקורס זה, אודות מוסדות הלימוד שמעבירים תוכנית ללימודי לוגיסטיקה ובאיזה פריסה ארצית הם נמצאים, אודות קהל היעד שהתחום עשוי להתאים לו, אודות תנאי הקבלה לקורס ניהול לוגיסטיקה, אודות משך הלימודים, התעודה שניתנת בסיומם וכן אודות אפשרויות התעסוקה בהמשך.
תכני הלימוד בקורס ניהול לוגיסטי
תכני הלימוד בקורס ניהול לוגיסטי משתנים ברמה כזו או אחרת בין מוסדות הלימוד השונים, אך בגדול, ניתן לעמוד על תחומי ליבה מרכזיים שמועברים ככל הנראה בכלל מוסדות הלימוד בתחום. ביניהם ניתן למצוא את התכנים הבאים: כיצד יש לנהל מלאי באופן תקין וסדור תוך תכנון עתידי מתמיד וחשיבה בפרספקטיבה רחבה, כיצד מתקיימים תהליכים של ייבוא וייצוא – מכס, אישורים, תובלה, הובלה (ימית, יבשתית ואווירית) וכדומה, שיטות האחסנה השונות שקיימות בהתאם לכל סוגי המלאי האפשריים, כיצד יש לנהל שינוע ולהחזיק בצי רכבים לשם כך, מערכי השילוח וההפצה של מלאי וסחורות, כיצד יש לבנות סדרי פעולות בעת תכנון העבודה בשרשרת האספקה המסועפת, תוכנות לניהול מלאי ומתן מספרי מק"ט (כדוגמת תוכנת הפריוריטי) ועוד. יצויין כי לכל אורך הקורס מקפידים מוסדות הלימוד להעביר את תכני הלימוד ברמה הכי פרקטית שאפשר, ולא להצמד רק לתאוריות או סיסמאות. בתוך כך, ברבים מבתי הספר שמציעים לימודי ניהול לוגיסטקיה מתקיימים סיורים, מתבצעים תרגולים ומתקיימות הרצאות מפי אנשי מקצוע המומחים לתחום שיודעים להעניק דוגמאות רלוונטיות מניסיון אישי.
מסלולים ייחודיים והתמחויות בלימודי הניהול הלוגיסטי
ניתן למצוא במוסדות הלימוד השונים מינוחים סמנטיים מגוונים יחסית בכל הנוגע לתכניות הלימוד של הניהול הלוגיסטי – לכן חשוב לעשות בהיבט הזה סדר, שלא תתבלבלו. בחלק ממוסדות הלימוד ניתן למצוא מסלול לימודים הנושא את השם "ניהול לוגיסטיקה ומחסן ממוחשב", בחלק אחר של מוסדות לימוד ניתן למצוא מסלול שנקרא "ניהול רכש ולוגיסטיקה", בחלק ממוסדות הלימוד ניתן גם למצוא את המינוח "ניהול קניינות ורכש" או לחילופין "ניהול לוגיסטי" בלבד. חשוב להבין, שבסופו של דבר אולי הדגש שונה במקצת בכל אחת ממתכונות הלימוד הללו, אבל בגדול, כלל המסלולים עוסקים בסופו של דבר בניהול לוגיסטיקה.
איפה לומדים קורס ניהול לוגיסטיקה?
לימודי ניהול לוגיסטי ניתן למצוא כיום בפריסה ארצית רחבה למדי, וזאת מתוך ההפנמה בקרב מוסדות הלימוד שמדובר בתחום מרכזי למדי עם ביקוש רחב בתעשייה ובמשק הישראליים. בתוך כך, ניתן למצוא בצפון הארץ את מוסדות הלימוד הבולטים הבאים: את היחידה ללימודי חוץ של המכללה הטכנולוגית תל חי שמציעים את הלימודים בתל חי, את מכללת מישלב שמציעה את הלימודים בסניף שלה בחיפה, את היחידה ללימודי חוץ בטכניון שמציעה את הלימודים בחיפה, את המכללה העסקית לניהול וסחר בינלאומי שמציעים גם הם את הלימודים בחיפה ואת מכללת שלומי שמציעה את הלימודים בשלומי. כמו כן, ניתן למצוא במרכז הארץ את מוסדות הלימוד הבולטים הללו: את המרכז להשתלמויות בבר אילן שמציעים את מסלול הלימודים ברמת גן ואת מכללת מישלב שמציעה את הלימודים בסניף שלה בתל אביב, ובדרום הארץ ניתן למצוא את מכללת אתגר שמציעים את לימודי הניהול הלוגיסטי בעיר באר שבע.
קהל היעד שמתאים לתחום
את קהלי היעד שמתאימים לתחום הניהול הלוגיסטי ניתן לחלק משלוש קבוצות מרכזיות. ראשית, תחום לימוד זה עשוי מאוד להתאים לחיילים או קצינים משוחררים שעסקו בלוגיסטיקה במהלך השירות הצבאי, למדו את ההתנהלות הלוגיסטית בתחומי הביטחון ורוצים להמשיך עם המקצוע גם במשק האזרחי בישראל. שנית, לימודי ניהול לוגיסטי יכולים בהחלט להתאים לכל אלו שעובדים כבר במערך הלוגיסטי, בין אם כנהגי תובלה או כמחסנאים, אשר רוצים לעלות מדרגה בענף ולרכוש את כלל הכלים הנחוצים בכדי להפוך למנהלי לוגיסטיקה או למנהלי רכש. ושלישית, לימודי ניהול לוגיסטיקה יכולים גם להתאים לאנשים שעדיין לא מצאו את עצמם בשוק התעסוקה אבל יודעים שיש להם ראיה אסטרטגית רחבה וחוש טוב לניהול. כל אותם אלו שמחפשים את עצמם עדיין יכולים להשתלב גם הם בענף הלוגיסטיקה והלימודים יקנו להם את כל המידע מאפס.
תנאי הקבלה ללימודי ניהול לוגיסטיקה
ברור שתנאי הקבלה משתנים במידה כזו או אחרת בין מוסד לימודים אחד למוסד לימודים אחר, אבל בגדול, ניתן לומר שבמרבית ממוסדות הלימוד תנאי הסף עומדים על 12 שנות לימוד. מה שכן, ייתכן ובחלק ממוסדות הלימוד יתבקשו המועמדים להציג מידה מסויימת של ניסיון בענף הלוגיסטיקה או ניסיון ניהולי כלשהו. אך כאמור, יש לבחון את נתון תנאי הקבלה באופן ספציפי למול כל אחד מהמוסדות שאתם שוקלים את הלימודים בהם.
משך הלימודים בקורס ניהול לוגיסטי
גם הנתונים בדבר משך תקופת הלימודים בקורס ניהול לוגיסטי הם נתונים שמשתנים מעת לעת בקרב מוסדות הלימוד השונים. לצד זאת, ניתן לומר שמשך הלימודים בתחום עומד בדרך כלל על בין 100 ל-175 שעות לימוד אקדמיות, אשר נפרסות בדרך כלל על פני מפגש שבועי מרוכז. יצויין, כי מסלולי הלימוד בתחום הניהול הלוגיסטי בדרך כלל כוללים מגוון רחב של אפשרויות לימוד – מסלול ללימודי בוקר, מסלול ללימודי ערב ומסלול ללימודים בימי שישי. ההבנה של אותם מוסדות לימוד שמאפשרים מגוון מסלולים שכזה היא שבמקרים רבים בתחום הניהול הלוגיסטי, התלמידים הם אנשים שעובדים ועליהם לשלב איכשהו את הלימודים עם העבודה.
אפשרויות התעסוקה עם סיום הלימודים?
לבוגרי קורס לוגיסטיקה מוצעות אופציות תעסוקה רבות בתחומי הלוגיסטיקה, במגזרים הפרטיים והבינלאומיים כאחד. בין השאר, עשויים בוגרי הלימודים להשתלב בעולם הסחר הבינלאומי ולעסוק בניהול מערכות לוגיסטיקה בינלאומיות, סחר בינלאומי וכלכליות שינוע; לעסוק בכל הנוגע לשירותי אנוש בגוף פרטי או ציבורי; לנהל מחלקות תפעוליות במגוון גופים; לתפעל מערכות מידע לוגיסטיות מסוגים שונים; להשתלב במערכות ביטחונית, בדגש על לוגיסטיקה צבאית; או לנהל שרשראות אספקה. לאור הביקוש הישראלי הרב לאנשי לוגיסטיקה ורכש מצטיינים, מוצעים קורסי לוגיסטיקה במגוון מכללות וגופים ברחבי הארץ.