קצת מידע על
קורס בדיקות תוכנה QA
בודקי תוכנה, הלוא הם אנשי ה-Quality Assurance, הם האנשים שמוודאים שהאיכות של המוצר שפותח או בעודו בתהליכי פיתוח אכן עומד באיכות הנדרשת ועונה על הצורך שלשמו הוא נוצר מלכתחילה. למעשה, בודקי התוכנה הם אלה שמעבירים ביקורת על המוצר לאורך שלבי הפיתוח השונים, וזאת בהתבסס על הבדיקות שעשו לו כאילו הם עצמם צרכני הקצה שלו. את הביקורת שמעבירים בודקי התוכנה לצוות הפיתוח עליהם לבצע באופן מנומק, חקור ובליווי הצעות לייעול ולשיפור המוצר – מיומנות שיש ללמוד אותה בקפדנות יתרה. את סוגי בדיקות התוכנה שמבצעים אנשי ה-QA ניתן לחלק בגדול לשני תחומי בדיקה – בדיקות פונקציונאליות, שהן בעצם הבדיקות של הפונקציה שאותה התוכנה ?ועדה למלא, ובדיקות לא פונקציונאליות, שהן הבדיקות של כל התחום שנותר מאחורי הקלעים בעבור הצרכן אבל עדיין מדובר בממשק שיש לעמוד על איכותו.
מידע כללי על קורס בודקי תוכנה
תחום בדיקת תוכנה דורש תשומת לב יתרה לפרטים הקטנים ביותר וכן דורש יכולת גבוהה של ניתוח מידע וחשיבה לוגית. מדובר בשלב קריטי במיוחד בכל הנוגע לפיתוח כל תוכנה שהיא, משום שמדובר בשלב שבו נחשפים כל הפגמים והבאגים לפני שמוציאים את המוצר לצרכנים. הבעיות יכולות להיות בעיות של קידוד, בעיות של ניסוח או כתיב, תקלות גרפיות, חוסר נוחות בהיבטים של חווית המשתמש, תקלות אודיו וכדומה. קורס בדיקות תוכנה נועד להכשיר אתכם לתחום ה-QA ובתוך כך להכיר את הראייה המערכתית במאקרו, הסטנדרטים בעולם ההיי טק העשיר, וכן את כלל התקלות והסוגיות שאתם עשויים להתקל בהם במיקרו ובעבודה בתחום בפועל. מדובר במסלול לימודים שניתן למצוא בפריסה ארצית רחבה, ובמיטב ממוסדות הלימוד בארץ. מדובר בתחום לימודים ששומר על עדכניות גבוהה, בעיקר נוכח הדינאמיות והחדשנות שבתחום הפיתוחים וההיי טק.
תכני הלימוד בקורס בדיקות תוכנה
קורס בודקי תוכנה הוא קורס שמשלב בצורה הקלאסית ביותר בין תאוריה לפרקטיקה. מדובר בקורס עם המון שעות תרגול, התנסויות מעשיות ועבודה על פרוייקטים מוחשיים שמדמים באופן המיטבי את העבודה בשוק התעסוקה בתחום ה-QA. קורס בודקי תוכנה מלמד את התלמידים את כלל המתודלוגויות שקיימות לשם הבטחת האיכות של המוצר. כמו כן, לומדים במהלך הקורס כיצד לכתוב מסמכי בדיקות – STD שזה software test description ו-STP שזה Software Test Plan, כיצד להשתמש בכלים שונים לניהול בדיקות האיכות שמקיימים ועוד. יצויין, כי תכני הלימוד בקורס בודקי תוכנה משתנים ממוסד למוסד בשל השיטות והאגנדות השונות של מוסדות הלימוד השונים בתחום. כמו כן, התכנים משתנים באופן כללי בכלל מוסדות הלימוד, שכן מדובר בתחום שמתחדש באופן שכיח למדי נוכח הדינמיות של עולם ההיי טק שהולך ומשתכלל בכל יום שעובר בארץ ובעולם כולו. בנוסף, בחלק ממוסדות הלימוד, לאורך הקורס התלמידים עובדים על פרוייקט אישי תוך ליווי צמוד מצד סגל ההוראה, ובכך מתנסים בעבודה באופן שהכי מדמה את המקצוע בשוק התעסוקה אליו הם כמובן מכוונים בסופו של יום.
איפה אפשר ללמוד את התחום?
כאמור, קורס בודקי תוכנה מוצע כיום בשוק הלימודים בפריסה ארצית ענפה במיוחד בקרב מיטב מוסדות הלימוד שקיימים בישראל. בתוך כך, בצפון הארץ, רק בעיר חיפה את מכללת אינטלקט אקדמון, היחידה ללימודי תעודה בטכניון ואת HackerU, שמציעים קורס בודקי תוכנה לקהל התלמידים הצפוניים. בנוסף, במרכז הארץ, ניתן למצוא את הקורס בעיר רמת גן (HackerU, מכללת סלע) ובעיר תל אביב (היחידה ללימודי תעודה בטכניון). כמו כן, בדרום הארץ ניתן למצוא את המסלול המתקדם בתחום במכללת Ness College. בקיצור, אין ספק שמדובר בפריסה רחבה ואיכותית למדי של תחום לימודים זה.
קהל היעד שמתאים לתחום
קורס בודקי תוכנה מיועד באופן מפתיע לקהל יעד של מחוסרי רקע בתחום ההייטק ומבקשים להשתלב בו בין אם כהסבת מקצוע ובין אם כמקצוע ראשון להתחיל ממנו. בדיוק לשם כך, במרבית ממוסדות הלימוד הקורס מועבר מהרמה הבסיסית ביותר ומאפשר לאנשים חסרי רקע בכל עולם התכנות להכנס אליו בכל הכוח. כמו כן, הקורס עשוי בהחלט להתאים להנדסאים, אקדמאים או לבעלי ידע במחשבים, שכן יש לא מעט קורסים בתחום שמתאימים גם לבעלי ידע בתחום ומתחילים מרמה מסויימת שנשענת ולוקחת בחשבון את הידע של התלמידים בתחום.
תנאי הקבלה לקורס בודקי תוכנה
בהתאם לכל האמור בנוגע לקהל היעד שלא בהכרח מחוייב ברקע בתחום התכנות, מדובר במסלול לימודים עם תנאי קבלה נוחים במיוחד. במרבית ממוסדות הלימוד תנאי הקבלה לקורס בודקי תוכנה עומדים על מעבר של ראיון אישי, אנגלית טובה (ברמה תיכונית) וידע בסיסי במחשבים – ידע שבעידן שלנו לכולם יש, ובייחוד לאנשים בטווח הגילאים של 20-45. כמו כן, בחלק ממוסדות הלימוד הקבלה למסלול בודקי תוכנה מותנה גם במעבר של מבחן פנימי מטעם מוסד הלימודים, מבחן שכל ייעודו הוא לוודא שאכן תנאי הקבלה שצויינו לעיל תקפים בנוגע למועמד באופן ספציפי.
משך הלימודים בקורס QA
משך הלימודים בתחום בדיקת תוכנה משתנה באופן טבעי ממוסד לימודים אחד למוסד לימודים אחר, וזאת בהתאם לתכנית הלימודים שכל מוסד בנה בעבור תלמידיו. יחד עם זאת, ניתן לומר שמשך הלימודים בתחום נע בין 350-385 שעות לימוד אקדמיות, הכוללות גם את השיעורים הפרונטליים בהם מועבר התוכן התאורטי, גם את שעות התרגול המעשי ואת הרצאות החוץ של מומחים בתחום, וגם את שעות העבודה האישיות של התלמידים על הפרוייקטים שלהם (באם המוסד אכן מציע את האופציה לפרוייקטים אישיים).
תעודת הסמכה שמוענקת
בכל הנוגע לתעודות ההסמכה בתחום בדיקות התכונה, מדובר בתחום מסועף עם מגוון אפשרויות של תעודות והסמכות שמקנים בתי הספר השונים בתחום – וזאת כמובן בהנחה שהתלמיד עמד בהצלחה בכל התנאים שהציב מוסד הלימודים למעבר הקורס (נוכחות, ציונים במבחנים והגשת פרוייקט באם קיים אחד כזה). למשל, בחלק ממוסדות הלימוד מוענקת לבוגרי הקורס תעודת הסמכה ל-QA - Quality Assurance הן מטעם מוסד הלימודים והן מטעם משרד הכלכלה. בחלק אחר ממוסדות הלימוד מוענקת תעודת ST - Software Testing מטעם מוסד הלימודים. בחלק אחר מוענקת תעודת הסמכה בינלאומית בתחום – ISTQB - International Software Testing Qualification Board ובחלק גדול מאוד מהמקרים תתקלו במוסדות לימוד שמעניקים מספר תעודות ובחלק אף את כולן. מדובר בהסמכות שונות וזו בהחלט סוגייה ששווה לתת עליה את הדעת לקראת ההרשמה למוסד לימודים כזה או אחר. יחד עם זאת, חשוב מאוד לציין שבסופו של יום התעודה היא אכן פקטור משמעותי בהשתלבות בתחום התעסוקה בעתיד, אך מה שיותר חשוב בקורס שאליו תרשמו בסופו של דבר הוא הכלים שתקחו ממנו, טיב ועדכניות התכנים וכמובן סגל ההוראה.
אפשרויות התעסוקה לאחר סיום הלימודים
כיום, אין חברה שעוסקת בפיתוח תוכנה ללא בודקי תוכנה שעובדים איתם כתף לכתף ומשפרים בסופו של דבר את התהליך והמוצר המוגמר שמגיע לקהל הצרכנים בקצה. למזלנו, בישראל יש שפע עצום של חברות הייטק בינלאומיות, חברות הייטק מקומיות ואינספור סטארט אפים שמציעים מוצרים שהם למעשה תוכנה. לכן, לבודקי תוכנה אין בעיה למצוא את עצמם בשוק התעסוקה וסביר מאוד להניח שהם ימצאו את עצמם בסביבה סופר איכותית, ממוזגת, עם תנאים סוציאליים נפלאים ועם שכר מספק במיוחד.