המרכז הבינתחומי בהרצליה, הוא מוסד אומנם פרטי אך נחשב לאחד ממוסדות הלימוד האקדמיים הנחשבים והיוקרתיים ביותר בארץ במגוון תחומים. אם בשנותיו הראשונות של המוסד הוא כיוון רק לתחומי התואר הראשון, הרי שבשנים האחרונות הבינתחומי פונה גם לעבר לימודים מתקדמים יותר של תואר שני ואף ברצונו לפתוח מסלולי תואר שלישי.
על רקע זה של רצונו של המרכז הבינתחומי בפתיחת מסלולים ללימודי דוקטורט ופרופסורה, התקיימה בשבוע שעבר פגישה בין נשיא המרכז הבינתחומי- פרופ' אוריאל רייכמן ובין יו"ר המל"ג הפרופ' טכטנברג. נושא הפגישה הפרטנית שהתקיימה בין השניים בבית קפה תל אביבי נסבה סביב רצונו של המרכז הבינתחומי להיות מוכר כאוניברסיטה. כבר לפני כמה שנים הועלתה ההצעה בנושא אך זו נדחתה בשל דעת המל"ג כי אין צורך באוניברסיטאות נוספות. עם ההחלטה להפוך את מכללת אריאל לאוניברסיטה, מאיימים כעת במרכז הבינתחומי לפנות לארגון בחו"ל שיכיר בהם כאונ' בינלאומית.
מדוע ההכרה כאוניברסיטה כה חשובה למרכז הבינתחומי?
בשונה משאר המכללות הפרטיות, המרכז הבינתחומי מציע לימודי תואר שני במסגרת מסלולי הלימוד שלו ויתרה מכך, מחזיק באופן שוטף כמה מספר מכוני מחקר בתחומים שונים דוגמת מדעי המחשב, מדעי המוח ועוד. ההכרה כאוניברסיטה, לא רק שתאפשר למרכז לקבל מענקי מחקר, אלא גם תסייע לו למנות פרופסורים מן המניין ולבנות תוכניות לימוד לתואר שני ושלישי ללא פיקוח הדוק מצד המל"ג וצורך באישורו על כל צעד ושעל המתרחש במקום.
האם המל"ג עושה איפה ואיפה פוליטי?
כאמור, לאור העובדה שהבקשה להכיר במרכז כאוניברסיטה נדחה שוב ושוב על אף שמכללת אריאל הוכרזה כאוניברסיטה רק באחרונה, בהחלט העלה את זעמו של הפרופ' רייכמן שכעת מאיים להתלות באילנות גבוהים יותר ולחתור להכרה בינלאומית של המרכז כאוניברסיטה בינלאומית.
מה היתרונות אם הבינתחומי יוכרז כאוניברסיטה בינלאומית?
היות והבינתחומי נחשב גם כך מוסד פרטי, הוא אינו מקבל כספים מן המל"ג וגם אם יוכר כאוניברסיטה על ידו עדיין לא יזכה למענקים מטעמו. לעומת זאת, הכרה כאוניברסיטה בינלאומית גם תאפשר לו למנות פרופסורים מן המניין ללא בעיה, לקיים שיתופי פעולה מחקריים בינלאומיים, ואף לבנות תוכניות לימוד בהתאם לדרישות המוסד הבינלאומי מה שישחרר את המוסד למעשה מפיקוחו של המל"ג או תלות אקדמית בו. יחד עם זאת, ההכרה מן המל"ג בכל זאת משמעותית למרכז מבחינת מקומו האקדמי בישראל.
לקריאה נוספת בנושא...
הבינתחומי מוביל במספר העוברים את בחינות הלשכה
איך משווקים תואר אקדמי?