לימודי התואר השני ידועים בעלות שנתית גבוהה באופן יחסי, למול זו המאפיינת את שנות הלימוד לקראת התואר הראשון. עם זאת, זיהויו של הפוטנציאל הכלכלי הגלום בלימודי תואר זו על ידי המוסדות להשכלה גבוהה בישראל, גרמו גם להיווצרותם מסלולים אטרקטיביים שלהם נגישות רחבה. כך, זכאי כל מועמד לבחרור את המסלול האופטימלי עבורו, המאפשר את פיתוחה של קריירה (ומתוך כך גם מקור הכנסה) במקביל ללימודים. במאמר זה נפרט על אודות עקרונות השכר המאפיינים את לימודי התואר השני.
איך נקבע שכר הלימוד עבור לימודי תואר שני?
ובכן, ראשית יש לציין כי גובה שכר הלימוד המצטבר המינימלי עבור תואר שני הוא 200% לפחות. זאת, היות ומספר שנות הלימוד התקניות לתואר זה עומד על שנתיים, כאשר בפועל אלה נפרסות על עד כארבע. כך או כך, ישולם שכר הלימוד בשנתיים הראשונות בהתאם למספר נקודות הזכות שצבר כל סטודנט, תוך עמידה בתכנית הלימודים הנורמטיבית ובמינימום של 25% לכל סמסטר. בחירה בתכנית לימודים חלקית ו/או כזו המתפרסת על סמסטרים נוספים, מצריכה בסיום צבירת 200 האחוזים שילום על פי חלקיות הלימודים (במקרה שטרם הסתיים הנק"ז) או בשילום 5% משכר הלימוד השנתי עבור כל מטלה (במקרה של סיום הנק"ז). יצוין, כי סטודנט לתואר שני מחוייב בשירותים נלווים עבור כל אחת ממטלותיו מלבד בחינת הגמר.
מלגות לתואר שני- הכיצד?
מלגות לתואר שני מוצעות לרוב עבור סטודנטים הלומדים במסלול מחקרי. הגופים הממנים מלגות אלה הם מוסדות הלימודים עצמם ו/או גופים חיצוניים דוגמת קרנות. מלגות מסוג זה ידועות כתחרותיות מאוד, אך תנאיהן הספציפיים משתנים ממוסד לימודים אחד למשנהו. הזכאות לקבלת מלגת תואר שני נקבעת על פי ההישגים האקדמיים שאפיינו את לימודי התואר הראשון, כמו גם תקינות מנהלית ואקדמית, קצב לימודי ומצוינות. כך, לאלה הנמצאים זכאים לקבלת מלגה לתואר שני מתוקף היותם סטודנטים מצטיינים, המגלים מחוייבות מלאה למחקר וללימודי התואר, יוענקו סלים הכוללים מימון חלקי או מלא של הלימודים ולעיתים גם סיוע בהוצאות המחייה השונות.