כמות הנשים בשוק העבודה עולה, ועל אף זאת ישנם פערים משמעותיים בתחום התעסוקה בין נשים לגברים. יש לכך סיבות רבות מספור – וחומרת האפליה גדולה על אף שאיפתו של החוק לעידוד וקידום של נשים במקומות עבודה.
הנשים באוכלוסיה הבוגרת – מעל לגיל 15 מהוות למעלה ממחצית מן האוכלוסיה במדינת ישראל, כשמעט פחות ממחצית מכלל המועסקים במשק הן נשים. אפשר לראות גידול ועלייה במספר ההשתתפות של נשים בכוח העבודה, וככל שגיל הילד הצעיר ביותר במשפחה גבוה כן גדל שיעור ההשתתפות של נשים בשוק זה. נשים עובדות בעיקר בתחום החינוך, הרווחה והסעד, הבריאות ועובדות שירותים שונים במקצועות שונים במדעי הרוח והחברה.
מה לגבי נשים בכירות בהייטק?
גם שיעור הנשים הבכירות בשוק העבודה הולך וגדל משנה לשנה, ועדיין נתוני השכר מגלים שהשכר החודשי הממוצע עבור נשים במשק הולך ועולה, ועדיין נמצא הרחק מאוד מאחור מזה של הגברים. הנשים הבכירות בהייטק למשל מהוות כ- 15% מכלל עובדי התעשייה המורכבת משיעור של 35% נשים. הנשים מאיישות כ- 37% מן המשרות הבכירות, כשתפקידים אלו כוללים יו"ר, סמנכ"ליות, מנכ"ליות וראשי צוותים.
|
| בשנים האחרונות חלה עלייה במספר הנשים הבכירות בהייטק | |
|
חוק שכר שווה משנת 1964
כבר בשנת 1964 נקבע בחוק לשכר שווה לעובד ולעובדת כי גבר וגם אישה יקבלו שכר שווה ערך על אותה העבודה, ובכך הובטחו זכויות עובדים שוות בין נשים לגברים. על מנת להבין אם אישה מופלית בשכר מגבר, משווים את השכר שלה אל זה של קבוצת השוויון, כלומר – מי שנמצא באותו ותק עבודה ובאותו התפקיד או בתפקיד שווה ערך הדורש את אותה המיומנות, תנאים ומידת מאמץ. פערי תעסוקה בין המינים – ולא רק בשכר
הפערים מתגלעים לא רק בשכרו של עובד (שכר הנשים במיוחד במגזר הציבורי מגיע בממוצע לכ-60% מזה של הגברים) - אלא מתבטאים גם בקידום ובתחומי עיסוק, כיון שעדיין ישנם תחומים שנחשבים לגבריים כמו אדריכלות, הנדסה ותחומי טכנולוגיות – המקצועות שהם למעשה הרווחיים במשק, ואילו בין המקצועות הנשיים ניתן למצוא את תחום העבודה הסוציאלית, פקידות וחינוך – תחומים הולכים ונשחקים מבחינת הערכה וגם בשכר.
לגברים קל יותר למצוא עבודה
על פי מחקר שבדק את הקשר בין מקום עבודתם של משתתפי המחקר ואופן הצטרפות העובדים אליו, נמצאה מגמה ברורה המראה כי ל- 12% מהגברים שהם בעלי קשרים חברתיים ובעלי ניסיון מקצועי ותעסוקתי היה קל יותר למצוא עבודה מבלי להשתמש באמצעים פורמליים. אותו מחקר הראה כי לנשים אין יתרון של ותק במקום עבודתן והן מצאו תעסוקה דרך האמצעים הפורמליים.
לכתבות נוספות בתחום:
הלחץ משפיע על סטודנטים
נשים במקצועות גברים