למבחן הפסיכומטרי ישנם כלים כדי לבחון אובייקטיבית את מידת ההצלחה הצפויה לנבחן באקדמיה לפי החלוקה לנושאי הבחינה והציון. הציון מהווה חשיבות רבה עבור סיכויי הקבלה של המועמד להתקבל למסלול לימוודים מסוים.
כיום ישנם סוגים שונים של מבחנים פסיכומטריים, כשסוג המבחן הנפוץ הוא מבחן החשיבה המילולית, המספרית והמרחבית. בישראל המבחן הזה הוא כלי למיון המועמדים להרשמה במוסדות הלימוד האקדמיים, ופעמים הוא נחשב גם לתנאי קבלה למשרה בחברה. זהו כלי בעל יתרונות מסוימים כמו למשל בדיקת יכולתו של הנבחן לעמוד בלחץ המבחן ולאורך זמן, את אופן השימוש ביכולות ההסקה, את מהירות החשיבה ועוד. עבור אחרים, כמו למשל בעלי ליקויי למידה, המבחן הזה לא יתאים.
תנאי קבלה דינאמיים למוסדות לימוד אקדמיים
מוסדות הלימוד המתאימים את מסלולי הלימודים ואת תוכנם לרוח התקופה, מתאימים גם את תנאי הקבלה. על אף שהשליטה על תנאי הקבלה למוסדות הלימוד האקדמיים נמצאת כיום בידיה של המועצה להשכלה גבוהה, עדיין עולות לאוויר הצעות חוק אשר עניינן הענקת השליטה בכך למוסדות הלימוד האקדמיים בעצמם. מסיבה זו, כבר היום מומלץ לברר קודם מהם תנאי הקבלה למוסדות הלימודים עוד לפני שרצים לקורס פסיכומטרי.
|
| הפסיכומטרי יכול לקבוע את הסיכויים של מועמד למסלול לימודים מסוים | |
|
ציון פסיכומטרי, ציון מצרף או ציון ליבה
עם כלל הטענות בעד או נגד המבחן הפסיכומטרי שצפו מעל לפני השטח בשנים האחרונות, לפני מספר שנים האוניברסיטאות הוסיפו אל תנאי הקבלה תחליפים לציון המבחן הפסיכומטרי, כמו למשל "ציון מצרף" או "ציון ליבה". הרפורמות שמשרד החינוך ממשיך להצעיד כוללות מתווה שבו הלומדים שהשיגו רמת ציונים גבוהה מעל לסף מסוים לא יצטרכו ללמוד למבחן הפסיכומטרי. למעשה, ועד ראשי האוניברסיטאות הסכים למהלך שבו נציגי האוניברסיטאות ישתתפו בהפקת שאלוני מבחני הבגרות, כשבמקצועות הליבה נכללים 5 יחידות מתמטיקה ו- 5 יחידות בעברית ובאנגלית.פסיכומטרי – בדיקת מיומנויות ממוקדת
על פי סטטיסטיקה, מי שלומד שוב ושוב לבחינה הפסיכומטרית ומסגל לעצמו שיטות וטריקים שנלמדים בקורסי פסיכומטרי יכול לשפר באופן מעריכי חד את סיכויי ההצלחה שלו במבחן זה, והמשמעות היא התמקדות במיומנות ספציפית וגם טכנית ולאו דווקא בדיקת האינטליגנציה ויכולת היצירתיות. כמו כן, המבחן הפסיכומטרי עלול ליצור אפליה בין מועמדים שהשקיעו בכך כלכלית ובין אלו שלא, הציונים אינם בהכרח מבטיחים שיקוף מהימן של יכולות. היות שדברים אלו ידועים למוסדות האקדמיים ולבעלי ההחלטות בדבר, צפויים עוד שינויים בכיוון זה.
לכתבות נוספות בתחום:
פסיכומטרי בתיכון- כדאי?
מבנה הפסיכומטרי החדש