ציויליזציה היא ארגון חברתי שמכיל מספר עמים או תרבויות ולהם מאפיינים או יסודות משותפים. ציויליזציה ימית הינה נושא נרחב ללימודי תואר שני ולמחקר, כל עוד הציויליזציות הראשונות והבאות אחריהן התיישבו בימי קדם קודם כל בקרבת מקורות מים.
לימודים וחקר הציויליזציות הימיות נחשבים לחוג לימודים מתקדם וייחודי, שבו עוסקים ביחסי הגומלין בין אדם ובין מקורות המים בכל מקום על פני סרגל הזמן. ראשית, ישנו מיקוד על הארכיאולוגיה הימית ועל שפת הימים, ובתארים הנלמדים בישראל ישנו מיקוד נוסף בעיקר על סביבת הים התיכון וים סוף, בעת העתיקה וגם בימי הביניים עד לימים אלו. תואר שני במדעי הסביבה הימית עוסקים בתנאים האוקיאנוגרפיים, האקולוגיים, הביולוגיים והגיאוגרפיים שבים הפתוח ובסביבת החוף ובהשפעה של אלו על התפתחות התרבויות הימיות באזורי ההתמחות שנלמדים.
מהי מטרת תואר זה?
תואר MA בציויליזציות ימיות מאפשר ללומדים בעלי הרקע בתחומי ההיסטוריה, המזרח התיכון, לימודי ארץ ישראל, ארכיאולוגיה וגם בעולם הביולוגיה הימית ומדעי הים להתמקד בתחום שמעניין אותם ולחקור את ארכיאולוגיית האזור, את הגיאומורפולוגיה והביולוגיה (חלק מהמועמדים ידרשו לקורסי השלמה). יש מי שמתמקד בתחום הארכיאולוגיה ויש מי שבתחום מדעי החיים הימיים כשישנו קשר הדוק בין שני אלו. הלומדים במהלך התואר מוזמנים לחקור את התחום מקרוב – בין אם באמצעים ספרותיים או מתוך צלילות שבים לצורכי מחקר.
|
|
MA בציויליזציות ימיות. מאז ומעולם האנושות השתכנה ליד מקורות מים, וביססה את אורח חייה על כך.
|
|
|
אילו התמחויות קיימות בתואר זה?
לימודי ציויליזציות ימיות כוללים בין היתר מספר אפשרויות לבחירת הלומדים במסלול הגשת תזה – עם שאלת מחקר או במסלול ללא הגשת תזה כשהציון העיקרי מושת על הישגי הקורסים שנבחרו. בין היתר, ניתן לבחור בהתמחות בהיסטוריה ימית, התמחות בביולוגיה ימית, במשאבי ים ובאוקיאנוגרפיה, התמחות בארכיאולוגיה ימית ובחופים והתמחות בגיאומורפולוגיה החופית ובגיאולוגיה הימית.
מה נושאי הלימוד?
היות שאת התואר השני לציויליזציות ימיות ניתן ללמוד בשני מסלולים; במסלול עם בחינת גמר לאור לימודי קורסים בנושאים המעניינים את הלומדים ובהתמקדות בנושאים שנלמדים באותו מוסד לימודים או ללא בחינת גמר – אלא עם עבודת חקר ובה מגלים אנקדוטות שונות ומחדשות אודות ציויליזציות ימיות ועל התפתחות העילות האנושית משחר ההיסטוריה ועד לימינו באזור המזרח התיכון וים סוף בדרך כלל.
איך ממשיכים לדוקטורט?
מעבר לאפשרות לסיים תואר שני ולאחר מכן לפנות להתקבל ללימודי תואר דוקטורט בלימודי ביולוגיה ימית או בלימודי האדם וסביבתו החופית, ניתן לפנות מלכתחילה ללימודים לתואר ישיר לדוקטורט. מסלול זה יתאים לסטודנטים מצטיינים אשר יגישו את המסמכים הדרושים כתנאי קבלה לועדת הדוקטורט החוגית.
כתבות מומלצות נוספות:
>>> ארכיאולוגיה ימית בישראל
>>> מדעי הים - מה זה?
>>> מחקר מדעי הים- באילת
>>> אחרי תואר במדעי הסביבה