הלימודים המקצועיים בישראל מסמנים תועלת נמוכה יותר בשכר העבודה לעומת חברות שבארגון המדינות המפותחות. למעשה, פחות מ-40% מבוגרי מכללות טכנולוגיות במדינה יהיו זכאים לתעודת גמר, ו- 60% מהם לא יתברגו במקצוע אותו למדו.
כיום מתקיימות בישראל עשרות מכללות טכנולוגיות המציעות מסלולים מקצועיים על- תיכוניים, אולם על אף שהם מקנים תעודה מקצועית עם סיומם, עדיין ההשפעה תהיה אפסית ולעתים עלולה להיות גם שלילית על שכרם של הבוגרים. התועלת במונחי השכר, לפי ארגון ה- ODED, היא נמוכה במיוחד. שכר בוגרי המכללות המקצועיות – טכנולוגיות נמוך בכ- 51% משכרם של בוגרי מסלולי האוניברסיטאות והמכללות האקדמיות שבישראל. גם במדינות ה- OCED האחרות קיים פער בין הצדדים, אולם ביחד קטן יותר: 34%.
שכרם של בוגרי מסלולים מקצועיים מול שכר אקדמאים
ארגון ה- OCED בחן את השכר בין שלוש קבוצות בבני הגילאים 25-64 – בוגרי השכלה תיכונית, בוגרי מסלולי לימודי תעודה מקצועיים ומסלולים אקדמיים. התקבלה תוצאה אשר מבהיקה את רמת שכרם הגבוה של האקדמאים: שכרם של בעלי ההשכלה התיכונית בלבד נמוך מזה של בוגרי מסלולי לימודי התעודה בכ-12% ונמוך בכ- 70% מזה של האקדמאים. למעשה, הנתונים המתייחסים לשנים שבין 2011-2012 ופורסמו ב-2014 מראים כי השכר היחסי של העובדים האקדמאים גבוה מזה של בעלי ההכשרה בלימודי תעודה בכ-51%.
|
|
שכר בוגרי השכלה מקצועית. יש הפרש ניכר בשכר גם מול בעלי השכלה תיכונית
|
|
|
הבדלים קטנים בשכר בוגרי לימודי תעודה מול העל – תיכוניים
באופן מפתיע, כאשר עוסקים בבני הגילאים הצעירים יחסית למעגל העבודה – 25-34 ומשווים בין בוגרי לימודי תעודה ובין בוגרי לימודים תיכוניים, מבינים כי שכרם אפילו נמוך מזה של בעלי ההשכלה התיכונית ב-4%, לעומת עליה של 19% משכר התיכוניים במדינות ה- OCED. גם במעלה סולם הגילאים, בין 55-64, גובה השכר של בוגרי לימודי התעודה היה גבוה מזה של בעלי ההשכלה התיכונית ב- 9% בלבד.
הצגת דיפלומות עם הכניסה לעבודה
כיום, יש צורך להציג דיפלומה כמעט בכל ראיון כניסה לעבודה מסוימת, בין אם הדיפלומה קשורה לתחום התעסוקה או בין אם לאו. עיתונאים, סוחרי בורסה, מנהלים וסוכני ביטוח שבעבר לא נדרשו להציג תעודה, כעת נדרשים לדיפלומה. עדיין שוק העבודה אמנם מקדש את הלימודים האקדמיים, והמעסיקים עדיין מסתמנים כשמרנים בנושא הזה, אולם יש ציין כי גם תנאי הקבלה הפכו נוחים יותר – גם באמצעות מכינה אקדמית ייעודית ודרך סלולה לתואר.
כתבות מומלצות נוספות:
>>> הנדסאים אושרו למועמדות
>>> לימודי תעודה לחרדים
>>> מה זה לימודי תעודה?
>>> לימודי תעודה או תואר?