בניסיון להבין מהם ואיך עובדים המנגנונים המולקולאריים שמשתנים במוחם של המאובחנים באוטיזם, ומה אחריות המנגנונים הללו להתנהגות האוטיסטית, הוקמה בפקולטה לרפואה בגליל מעבדת נוירו-ביולוגיה מולקולארית והתנהגותית.
בעוד שבבית החולים הדסה עין כרם נפתחה מרפאה מיוחדת שמנסה למנוע אוטיזם כבר בשלב ההריון וקיימים עוד מרכזי חקר שונים אחרים בתחום, נפתחה לה מעבדת מחקר, שלוחת בר אילן בפקולטה לרפואה בגליל. המעבדה החדשה לנוירו-ביולוגיה מולקולארית והתנהגותית פועלת בצפת, ומתמקדת בניסיון להבין את המנגנונים המשתנים במוחם של מי שאובחן כלוקה בקשת האוטיזם, ואיך המנגנונים הללו אחראים לכך. עדיין אין מספיק ידע כיום המחבר בשלמות את השינויים המתרחשים במוח הלוקה באוטיזם, ולכן – לא ידועות לאשורן דרכי הטיפול היעילות לכך. לצורך ניהול המחקר הזה מונה ד"ר אוון אליוט, אשר השלים לימודים בחו"ל ואת לימודי תואר שני, דוקטורט ופוסט-דוקטורט השלים בתחום נוירוביולודיה מולקולארית של מחלת האלצהיימר.
שתי מטרות סומנו לביצוע
המחקר שיתבצע במעבדה זו נועד כדי להגשים שתי מטרות לפחות: הראשונה היא אפיון ההבדלים המולקולאריים בין מוחו של אדם הלוקה באוטיזם ובין מוחו של מי שאינו מצוי על פני הקשת של האוטיזם. השניה היא בניית מאגר של רישום וצבירת מידע ייחודי לגבי מי שאובחן באוטיסט ולגבי בני משפחותיהם שבישראל.
כבר עכשיו, ממצאים בתחום
כבר נכון להיום, נרשמו ממצאים למחקר; נמצאו סימנים ראשונים של אקטיבציה (פעילות מוגברת) ושל דלקת במערכת החיסון במוח הלוקים באוטיזם, ובנוסף, כמות החלבונים הזורמת בדמם ומהווה חלק ממערכת החיסון שלהם רבה באופן ניכר מזו של אדם ללא לקות בתסמונת.
בניית המאגר של שלושה סוגי מידע כמו מידע קליני על החולה ועל אבחנת האוטיזם, מידע על עברו הרפואי של החולה וכן של משפחתו לרבות שלבי ההריון, אשפוזים ומחלות במהלך ההיריון ונטילת דגימות ביולוגיות מאת החולה לצורך סריקת מערכת החיסון – אלו רוקמים תמונה רחבה ומדייקת יותר מכל מיפוי אחר שנעשה עד כה בעולם. השאיפה היא לפתח ממסקנות המחקר תרופות במידת האפשר וטיפול ממוקד יותר.
לימודי נוירוביולוגיה מולקולארית
בתואר השני, רוכשים את כלי המחקר בתחום הנוירוביולוגיה המולקולארית, ומגבשים תזה ורעיון מחקרי בתחום. כל סטודנט יכול לבחור במסלול או בתחומי מחקר אפשריים, במידה שיבחר במסלול מחקרי, ומתנסה בכך תוך ליווי פדגוגי של צוות המחלקה במוסד הלימודים שבו הוא לומד. בין היתר אלו יכולים להיות הנדסה גנטית, אבולוציה, התמרת אותות, ביולוגיה מערכתית, ביולוגיה מבנית, תחומי אימונולוגיה ועוד.
|
|
מעבדת אוטיזם של אונ' ב"א. האם מדובר על אפשרות לפרס נובל עתידי?
|
|
|
מיפוי המידע – ייחודי בעולם
כתבות מומלצות נוספות:
>>> תואר ראשון בביולוגיה מולקולארית
>>> לימודי פיתוח חיסונים
>>> תחומים במדעי הטבע
>>> סוגי תעודות לעובדי מעבדה