טיפול פליאטיבי בהגדרתו הוא כל טיפול רפואי שמטרתו המרכזית היא הקלת וטשטוש חומרות הסימפטומים של המחלה. הסיוע ניתן גם לחולה וגם למשפחתו כשהם נאלצים להתמודד עם מחלות קשות ועם מצבי סוף חיים. הטיפול הפליאטיבי פועל מתוך מודעות לזמן המועט שנותר לחולה, ולכך שכל דקה היא יקרה לחולה ולמשפחתו. על ידי שימוש באמצעים רפואיים, פסיכולוגיים ורוחניים מנסה המטפל לסייע לחולה ולבני משפחתו.
מהות תכנית הכשרה לטיפול תומך פליאטיבי
בכל הנוגע לתחום הטיפול הפליאטיבי, יש מעט מאוד תכניות הכשרה גם בארץ וגם בעולם. תכנית ההכשרה לטיפול תומך פליאטיבי היא כמובן לצורך הכשרת אנשי מקצוע שבאו מהתחומים הטיפוליים על מנץ שיוכלו לעסוק בטיפול פליאטיבי באופן מקצועי, כשברשותם הכלים והמיומנויות הנדרשות לצורך התמודדות עם הסיטואציות הקשות וכדי להציע למטופלים תמיכה ותחושה שיש מי שילווה אותם לכול אורך התהליך.
למי מיועדת תכנית הכשרה לטיפול תומך פליאטיבי?
תכנית הכשרה לטיפול תומך פליאטיבי מיועדת עבור קהל בעל מכנה משותף, והוא התחום הטיפולי על גווניו השונים. תכנית הכשרה לטיפול תומך פליאטיבי אם כן מתאימה לעובדים סוציאליים ולפסיכולוגים קליניים, רפואיים ושיקומיים, אשר מעוניינים לעבור את תכנית ההכשרה לטיפול תומך פליאטיבי כדי להפוך לתומכים שמסייעים לחולים ולבני משפחתם מהפן הפסיכולוגי ולא מהפן הרפואי או תרופתי.
תכני תכנית הכשרה לטיפול תומך פליאטיבי
במהלך הלימודים של תכנית הכשרה לטיפול תומך פליאטיבי יקבלו המשתתפים רקע רפואי על המחלות הנפוצות, עמדות שונות ותפישות של המוות, היבטים חוקיים ואתיים בטיפול, דרכים לאבחון ולהערכה של החולה ושל סביבתו, עבודה עם חולים בגילאים שונים, תיאוריה ופרקטיקה בעבודה עם משפחות. תכנית הכשרה לטיפול תומך פליאטיבי מלמדת את המשתתפים גם ייעוץ רוחני, אובדן ושכול, מתן טיפול פסיכולוגי בעת דיכאון, חרדה, לחץ ועקה, גישות שונות בטיפול פסיכולוגי, התמודדות עם כאב, סימפטומים ותופעות לוואי וכיוצא בזה.