האמת היא שרבים שואלים אותי "מה זה בכלל מנהל עסקים, ומה אפשר לעשות עם זה?" חוסר היכולת של רבים מאיתנו להבין את המקצוע, נובע בעיקר עקב עומקו הרב של התחום ומגוון המקצועות אשר בהם עוסקים בוגרי התואר הראשון במנהל עסקים. בעיה נוספת קשורה בעיקר להיעדר הרגולציה בתחום וזאת בהשוואה לתחומים אחרים (כגון: תואר במשפטים, תואר בראיית חשבון או תואר ברפואה), אשר מקנים לבוגרי התואר רישיון עבודה מקצועי אשר מעמיד אותם בנקודת פתיחה מושלמת אל עבר שוק העבודה.
מה בעצם לומדים בתואר ראשון במנהל עסקים?
תואר ראשון במנהל עסקים נלמד במשך תקופה של שלוש שנים ומתפרס על פני 6 עד 7 סמסטרים. שנת הלימוד הראשונה בתואר בדרך כלל כוללת קורסים בסיסיים ביותר, חלקם הגדול מתמטיים, בין היתר גם: מתמטיקה, סטטיסטיקה, כלכלה ועוד. השנה השניה כבר כוללת מספר קורסים אשר עוסקים באופן נרחב מאוד בתחומי הניהול השונים. התלמידים זוכים לטעום ממגוון תחומים כגון: קורס שיווק, קורס מימון, קורס חשבונאות ועוד. השנה השלישית היא בדרך כלל שנת ההתמחות של התלמיד, בשנה זו זוכה התלמיד להתמקצע בתחום עניין בו בחר מתוך תחומי העניין אשר נלמדו בשנה השניה.
אילו סוגי התמחות תמצאו בתואר ראשון במנהל עסקים?
סוגי ההתמחות רק הולכים וגדלים ועת לעת. המוכרים והפופולאריים ביותר הם: שיווק ופרסום, מימון ומשאבי אנוש. עם הזמן התפתחו תחומי עניין נוספים כגון: תיירות, נדל"ן, מערכות מידע, תקשורת, שוק ההון, חשבונאות ועוד. כל מוסד לימוד בוחר מספר תחומי עניין אותם רצה לקדם ולשווק לתלמידיו.
אז מה בעצם עושים עם התואר הזה?
התואר אמור להכשיר את המנהלים של המחר. את לימודי התואר כיוונו אל המחלקות השונות אותן נמצא בחברות הפועלות במשק. התקווה היא כי אלו שסיימו מנהל עסקים בהתמחות שיווק ופרסום, יתברגו במחלקות השיווק והפרסום השונות בארץ ואילו שסיימו מנהל עסקים בהתמחות מימון, ישתלבו במחלקת כספים. כמו כן אילו שסיימו מנהל עסקים בהתמחות משאבי אנוש, ישתלבו במחלקות כוח אדם ומשאבי אנוש של החברות במשק. כמו כן, יכול כל תחום לשמש מקפצה לחברות המתמחות בנישה לדוגמא: בוגרי שיווק יכולים לנסות להתברג בחברות פרסום ויחסי ציבור, בוגרי מימון לעומת זאת יקבלו עדיפות בקבלה לחברות השקעות. כמו כן, יוכלו בוגרי התואר להקים עסקים משלהם, וזאת בהתבסס על מגוון המידע אותו ספגו במהלך התואר, מידע מקיף הנוגע לכל התחומים עמם צריכה חברה להתמודד.