לעיתים קרובות נדרשים סטודנטים, במהלך הירשמם למוסד להשכלה גבוהה, לעבור מכינה קדם אקדמית; זאת, בכדי לעמוד בדרישות החוג שאליו ביקשו להתקבל. המכינה, במהותה, מבקשת לסייע לסטודנטים העתידיים לשפט ולהשלים ציוניהם במגוון מקצועות, ולהכינם למסגרת הלימודים האקדמית בתחום המבוקש. במאמר זה נפרט אודות מאפייני המכינות הקדם אקדמיות בישראל.
מהם מסלולי הלימוד המאפיינים את המכינות הקדם אקדמיות?
המכינות הקדם אקדמיות מציעות שלושה מסלולי לימוד מרכזיים והם: מסלול חד שלבי- המיועד למועמדים להם חסרים עד 13 יחידות לימוד לתעודת הבגרות, או עבור אלה המעוניינים "לשדרג" את יחידות הלימוד שלהם; מסלול דו שלבי- המיועד עבור מועמדים שהשכלתם מקבילה ל-11 עד 12 שנות לימוד ולהם חסרים למעלה מ-14 יחידות לימוד; ומסלול מדורש- המיועד למבקשים להיבחן במקצוע אחד או שניים בלבד, במועדי קיץ או חורף.
מי יכול ללמוד במכינות הקדם אקדמיות?
המכללות הקדם אקדמיות פותחות שעריהן בפני צעירים וצעירות שגילם לא עולה על 26, אשר שירתו בצה"ל או בשירות לאומי ולא סיימו את לימודיהם התיכוניים/לא זכו בתעודת בגרות מלאה. בנוסף, זכאים ללמוד במכינות גם בעלי תעודת בגרות המעוניינים לשפר ציוניהם במקצועות מסויימים. יצוין, כי לכל מכינה תנאי קבלה משלה, כך שישנן מכינות השמות כתנאי 11 שנות לימוד, ביצוע המבחן הפסיכומטרי, מעבר מבחני ידע ואף מבחן מימ"ד או מבחן סף.
האם לימודים במכינות קדם אקדמיות מבטיחים קבלה לאוניברסיטה?
באופן עקרוני יוכלו כל המסיימים בהצלחה את המכינה להתקבל לאחד מהמוסדות הגבוהים בארץ, וזאת בהתאם לקריטריונים הנקבעים בכל מוסד. עם זאת, על אף שישנה התחשבות בממוצע הציונים במכינה, הלימודים בה אינם מבטיחים קבלה לאוניברסיטה, וזאת משום שלא לכל המועמדים חתך קבלה זהה (כולל למסיימי מכינות מאוניברסיטאות נוספות).
האם ניתן סיוע כלכלי עבור הלומדים במכינות הקדם אקדמיות?
חיילים משוחררים זכאים לקבלת סיוע במימון הלימודים ואף דמי קיום, וזאת בהתאם לקריטריונים כלכליים וחברתיים הנקבעים על ידי המכינות. חיילים משוחררים אשר נמצאים כאינם זכאים לסיוע, רשאים לממן את שכר הלימוד במכינה על חשבון הפיקדון (מיום השחרור ועד חמש שנים לאחד מכן).