על פי הגדרה אקטואריה היא מדע העושה שימוש נרחב במתמטיקה וסטטיסטיקה לצורך חיזוי מצבי אי וודאות בעולם הכלכלה, הביטוח והחשבונאות. האקטואר עושה שימוש בטכניקות מתמטיות, סטטיסטיות וכלכליות על מנת להעריך את הסיכוי שמשהו יתרחש. אקטוארים עובדים בדרך כלל כשכירים עבור חברות ביטוח, חברות לראיית חשבון או בחברות עצמאיות הנותנות שירותי ייעוץ כלכליים.
מה זה אקטואר?
מקצוע האקטואר נחלק לשלושה תחומי התמחות: תחום ביטוח חיים, פנסיה ובריאות, תחום הביטוח הכללי, ותחום הפיננסים. אקטואר בתחום ביטוחי החיים והפנסיה מתמחה בנושאי נכות, תוחלת חיים נכות וסיכויי תמותה. אקטואר מתחום הביטוח הכללי לעומת זאת, עוסק בעיקר בתחום ביטוח הרכוש וניהול סיכונים פיזיים. אקטואר פיננסי מתמחה בשוקי הון ואפיקי השקעה בסביבה של חוסר וודאות. עיקר עבודתו של האקטואר היא חישוב סיכונים. למשל, מה הסיכוי לאסונות טבע, חישוביי סיכויי מוות או אבטלה. האקטואר קובע מה תהיה עלותה של פוליסת הביטוח למבוטח על פי הקריטריונים השונים, ומה יהיה הסכום שחברת הביטוח תשלם במקרה של מימוש הפוליסה.
למי מיועדים לימודי אקטואר?
לימודי אקטואריה מיועדים לבעלי תואר ראשון בתחומים כלכלה, ראיית חשבון, סטטיסטיקה, מתמטיקה, מנהל עסקים, תעשייה וניהול וביטוח. נושאי הלימוד מתמקדים בניתוח סטטיסטי, סיכוני חיים, שיטות סטטיסטיות בביטוח, כלכלה פיננסית, מתמטיקה של מימון, חישובי תמותה ונושאים נוספים מתחומי החשבונאות והכלכלה. כאמור, בתום הלימודים משתלבים האקטוארים בחברות הביטוח, בבנקים ובחברות פיננסיות אחרות או בתחום הייעוץ העצמאי, ונותנים שירותי ניתוח וחיזוי של מצבים כלכליים או בחישובי תעריפי ביטוח.
מהם מסלולי הלימוד אקטואר?
ישנם שני מסלולי לימוד בתחום לימודי האקטואריה בישראל: לימודי תעודה ומסלול לימודים לתואר שני באקטואריה. בשני המקרים מקבלים הבוגרים תעודת הכרה מטעם אגודת האקטוארים בישראל. בנוסף לשני המסלולים הללו ניתן לשלב גם קורסים באקטואריה במהלך הלימודים לתואר ראשון במנהל עסקים, כלכלה, מימון או כל תואר ראשון אחר, בהתאם להיצע הקיים במוסדות ההשכלה הגבוהה השונים.