המינוח נשמע זהה ל"מהנדס" ולא תמיד אפשר להבין בקלות את ההבדלים ביניהם. אז מה זה לעזעזל הנדסאי? מה התפקיד שלו? איך הופכים להיות הנדסאי? ומה בכלל ההבדל בין הנדסאי לבין מהנדס? אם בכלל.
איפה הכל התחיל?
בשנות ה-60 הרחוקות, נוצר ואקום בין מספר המשרות הגדול במשק אשר הצריכו תעודת תואר ראשון בהנדסה לבין מספר הישראלים אשר הוסמכו להיות מהנדסים. הפער הגדול והצורך ההולך וגובר למהנדסים מוכשרים במגוון של תפקידים, הביא לפיתוח מקצוע ההנדסאי, מקצוע שאותו ניתן לרכוש בתוך שנתיים לימודים ושאותו ניתן לעבור בקלות יחסית לתואר ראשון בהנדסה.
מה ההבדלים באופן הלימודים?
לימודי הנדסאי כפי שאמרנו אורכים רק שנתיים ובניגוד לתואר הנדסה, מתרכזים כמעט אך ורק באלמנטים טכניים בלבד, מבלי להתמקד בתחום העיוני והתיאורטי, אשר נלמד בהרחבה בלימודי תואר ראשון בהנדסה.לשם השוואה, תואר בהנדסאי לוקח 8 שנים, בעוד תואר מהנדסה לוקח בסופו של דבר לא פחות משמונה שנים, אם מחשיבים את סך כל התקופה שלוקחת עד לקבלת הרשיון.
אילו תחומים נמצאים תחת אחריותו של ההנדסאי?
ההנדסאי מתמחה בתחומי ליבה כמעט זהים לתחומי הליבה של המהנדס. בין היתר בולטות ההתמחויות הבאות: הנדסאי בניין, הנדסאי מכונות, הנדסאי חשמל, הנדסאי אדריכלות ועוד. סך כל התמחויות מגיע לעשרים. יש לומר שבכל אחד מההסמכות יש תנאים המגבילים את מרחב פעולותיו של ההנדסאי המוסמך, לדוגמא: הנדסאי בניין יכול לתכנן בניין פשוט בלבד ואין הוא רשאי לתכנן בניינים בני למעלה מארבע קומות.
איפה מועברים לימודי הנדסאי?
מספר מכללות ובתי ספר מובילים בארץ מאפשרות למועמדים להרשם ללימודי הנדסאי, בין היתר ניתן למנות את רשת בתי הספר אורט ורשת בתי הספר עמל.