איש מקצוע העוסק במערכות מידע ניהוליות (Management Information Systems –MIS) בארגון נדרש הן להכיר את טכנולוגיות המידע השונות והן להבין את הצרכים הארגוניים ודרכי הניהול של הארגון, על מנת למצוא פתרונות יעילים לשיפור ביצועים ולמענה על מטרות העל והיעדים. הכרת הארגון מסייעת מאוד לתכנון, להקמה, להטמעה ולפיקוח של מערכות המידע – ומול זאת חייב להיות ידע המעניק פתרון לאותם צרכים. הידע מקיף ומשתנה עקב בחירה משתנה של היקף לימודים – קורס או תואר. אז מה משתלם יותר לבחור, קורס או תואר במערכות מידע ניהוליות?
מהו תואר במערכות מידע ניהוליות?
תואר במערכות מידע ניהוליות הינו מקיף ביותר – יכול להילמד כתואר ראשון או שני, ומתפרש על פני נושאים שונים: כלכלה וניהול, מתמטיקה, משפטים או מדעי המדינה, כלכלה, אנגלית, מבוא לפסיכולוגיה חברתית, תורת הקבוצות ויסודות הלוגיקה, תורת המחירים ויסודות בשיווק, בינה עסקית, מסדי נתונים, סחר אלקטרוני, תורת המחשבים, אבטחת איכות במערכות מידע ועוד. את התואר ניתן ללמוד במסלולים שונים (חד חוגי או דו חוגי) ולשלב את הידע בתחום עם הסמכה נוספת – קשורה לתחום זה או לא.
מה הוא קורס במערכות מידע ניהוליות?
הקורס יכיל חומר בהיקף צר יותר על פי כמות השעות האקדמיות שיוחסו לקורס, ויכול להכיל נושאים כמו תשתיות מחשוב, עיצוב וניתוח מערכות מידע, חינוך וסוציולוגיה, תקשורת נתונים, משאבים פיננסיים ועוד. בוגרי הקורס יוכלו לעסוק כיועצים חיצוניים, כשנשי שיווק למערכות מידע ניהוליות ועוד. קורס מערכות מידע ניהוליות הינו ממוקד יותר בתחום ספציפי בעולם זה, כך למשל בתכנון וארגון דרך מערכת מידע ניהולית מסוימת.
מה ההבדל בין תואר לקורס במערכות מידע ניהוליות?
בשני המקרים מדובר בהשקעת שעות לימוד אקדמיות, אולם היקף ההסמכה משתנה בתחום אבטחת המידע והמערכות הממוחשבות. מי שסיים קורס המערכות מידע ניהוליות יוכל לעשות השלמה בהמשך ולהוציא תואר בתחום, לצורך הרחבת מעגל ההסמכות. בעוד הקורס יכול להתמקד שמערכת מידע בסיסית מסוימת, התואר מקיף מערכות שונות: CRM, OS – מערכות מידע תפעוליות, EIS – מערכות מידע ביצועיות, DIS – מערכות תומכות החלטה, Expert System, OAS – מערכת אוטומציה משרדית ועוד.