במסגרת התכניות של מוסדות ההשכלה הגבוהה לקרב את אוכלוסיות הפריפריה למרכז, ולהעניק לאוכלוסיות מיעוט כגון ערביי ישראל הזדמנות שווה להתערות בחברה הישראלית, הגישה האוניברסיטה הפתוחה תכנית בהיקף של כמה מאות מיליוני שקלים לוועדת התכנון והתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה. מטרת התכנית היא להעניק הזדמנויות אקדמיות לבני המיעוטים תושבי ישראל, ולהגדיל את כמות הסטודנטים דוברי הערבית של האוניברסיטה הפתוחה.
סטודנטים ערבים באוניברסיטה הפתוחה
לטענת האוניברסיטה הפתוחה, על פי נתונים סטטיסטים הקיימים אצלה ישנם בסביבות 3,000 סטודנטים דוברי ערבית הלומדים באוניברסיטה הפתוחה, כאשר המטרה היא להעלות את כמות הסטודנטים הערבים ל- 15,000 בתוך פרק זמן של חמש שנים. על פי פרטי התכנית, בשלב הראשון תתוגבר כמות מרכזי הלימוד של האוניברסיטה הפתוחה עבור ציבור דוברי הערבית, והסטודנטים יזכו לתמיכה בתקופה שלפני הלימודים ובמהלכם בדמות חניכה אישית, סדנאות, מימון ושירותי תרגום.
שלבי התכנית
כאמור, לאחר השלב הראשון בו יוקמו מרכזי לימוד נוספים עבור סטודנטים דוברי השפה הערבית, יתורגמו גם כל חומרי הלימוד לערבית, ואתרי הקורסים יעברו גם כן הסבה לתמיכה בשפה הערבית. בנוסף, מתכננת האוניברסיטה הפתוחה להקים מערך שלם של תמיכה אינטרנטית בשפה הערבית, ולהקצות כמה עשרות מיליוני שקלים מן התקציב לצורך הכשרה מקצועית של מורים ומנחים, וכן הקמת מערך של תמיכה עבור ההכנה לשנה הראשונה באוניברסיטה.
הכשרת הסטודנטים הערבים בישראל
על פי דבריה של נשיאת האוניברסיטה הפתוחה הפרופסור חגית מסר ירון, ניכר כי עיקר העבודה אותה משקיעה האוניברסיטה היא במטרה לסייע לסטודנטים הערבים להתגבר על מחסום השפה ומחסום המיקום הגיאוגרפי. פרופסור ירון מציינת כי היתרון הגדול בתכנית הוא שהתכנית מביאה את הקמפוס לסטודנטים במקום שהם יאלצו להגיע אליה. באופן הזה הסטודנט הערבי יכול להתחיל לימודים אקדמיים ללא כל צורך בשינוי אורחות חייו, סביבת מחייתו ושפתו.