אתם מכירים את זה מטיולים בבית הספר, בסדנאות שחלק מבתי הספר ברחבי הארץ עוברים על ידי מד"א, מי שהתנדב במד"א – זה זורם לו בדם. מגיש עזרה ראשונה הוא אולי בעל הדרגה הנמוכה ביותר ברפואת החירום בישראל, אולם רבים מבעלי המקצוע בארץ נדרשים להכשרה זו. מדובר בקורס שבו הלומדים רוכשים את שיטות ההחייאה המקובלות בארץ ובעולם בעזרה ראשונה, וכמובן – עושים התנסות על בובה. הידע הנרכש בקורס הבסיסי הזה כולל את הנושאים החייאה, טראומה ומצבי חירום שונים- טיפול בפצוע ובחנק, טיפול במצב חירום נשימתי, טיפול בסוכרת, בשבץ מוחי, בהתקף לב, הלם, התחשמלות ועוד.
מהן סמכויותיו של מגיש עזרה ראשונה?
בעלי "תעודה לבנה", מגישי עזרה ראשונה, יוכלו לבצע החייאה בסיסית עם מכשירים ולטפל באנשים שנתקלו במצבי חירום שונים- וזאת על פי דרגת ההסמכה שאותה רכשו. בין מצבי החירום: קושי בנשימה, פגיעות שלד, פגיעות בטן ופגיעות ראש, הוצאת גוף זר במבוגר, בילד ובתינוק, טיפול בבעלי בעיה לבבית או בבעל מחלה מסוימת, הגשת עזרה ראשונה לטיפול בתסמינים בשטח (חוורון, הקאות, חום ועוד) בהתאם לרמת הידע ועד להגעת דרגה גבוהה יותר לטיפול ועוד.
מהן מגבלותיו של מגיש עזרה ראשונה?
היות ומדובר בדרגה בסיסית יחסית, מגיש עזרה ראשונה הוא בעל סמכויות מינימליות וכאשר נמצאים בשטח עם בעל דרגה בכירה יותר ברפואת החירום, יש להשמע להוראותיו. בנוסף ישנן מגבלות: מע"רניק אינו מוסמך לרשום או לתת תרופות לחולה או לנפגע – אלא רק פראמדיק. לפיכך, למע"רניק מתחת לגיל 18 אסור להחדיר עירוי לוריד לצורך הזרמת תרופות או נוזלים ולא יוכל לבצע צנרור או פעולה פולשנית. הוא לא יוכל לתת שוק חשמלי.
היכן ניתן להגיש עזרה ראשונה?
כאן רצוי שלא לבלבל בין חובש למגיש עזרה ראשונה- חובש הוא דרגה בכירה יותר (שעבר קורס והכשרות מקיפות יותר) , אולם למגישי עזרה ראשונה ישנם תקנים במקומות רבים- ואף הסמכה זו מהווה תנאי להעסקה במקומות מסוימים כמו למשל – מצילים, מדריכי טיולים, אנשי הוראה, מדריכי כושר למיניהם, ישנם אנשים שמתנדבים מכוח זמנם הפנוי בכדי להיות מוכנים "לכל מקרה" באזורים הנחשבים למסוכנים או בשביל לטפל בקרוב משפחה חולה.