ישנם הרבה מאוד מחקרים המוכיחים כי לימודים בגיל מבוגר עוזרים בשימור היכולת השכלית ומסייעים לאדם להישאר חד וצלול בגיל מבוגר יותר. ממש כשם שהתעמלות גופנית עוזרת לנו להישאר בכושר ולשמור על גוף בריא, כך גם התעמלות מנטאלית של המוח עוזרת לשמור עליו חד, ערני ופעיל. לפי אותם מחקרים הדרך שבה יתפקד המוח שלנו בגיל מבוגר מושפעת באופן ישיר מהאופן בו השתמשנו בו לאורך כל שנות חיינו, ומהאופן שבו התרגלנו לחשוב.
כיצד משמרים יכולת שכלית?
על מנת לתרגל את המוח, ולשמר את היכולות המנטאליות שלנו עלינו לעבוד קשה, ולהתאמץ מבחינה מנטאלית, בדיוק כפי שאנו עובדים קשה ומתאמצים תוך כדי אימון גופני בחדר הכושר. אחת מהדרכים הטובות ביותר לתרגל את המוח מבחינה מנטאלית היא לימודים, ולראייה בתקופה האחרונה ישנו גל גדול של חזרה לספסל הלימודים של אוכלוסיות מבוגרות בגיל הפנסיה ואף יותר. בשל הביקוש הרב, אוניברסיטאות רבות פתחו שלל של תוכניות העשרה וקורסים המיועדים לאנשים מבוגרים.
לימודים בגיל הפנסיה
אנשים הלומדים בגיל מאוד מאוחר אינם עושים זאת על מנת להתקבל לאוניברסיטה או על מנת להתחיל בקריירה חדשה ומתגמלת, הם עושים זאת מטעמי סקרנות גרידא. הרצון לדעת יותר, ויצר הסקרנות גורם לאנשים רבים לנסות להרחיב אופקים וללמוד דברים חדשים אשר מעניינים אותם ברמה האישית. מדובר בצורך פנימי ואמיתי ולא בצורך שמוכתב להם על ידי החברה או הסביבה. זהו הזמן ללמוד את כל אותם דברים שמעולם לא היה להם זמן ללמוד בשל קצב החיים הקודם.
האם אנשים מבוגרים יכולים ללמוד?
התפיסה לפיה אנשים מבוגרים אינם יכולים לקלוט ולעבד חומר חדש היא מוטעית מן היסוד. בפועל, כל עוד התפקוד הגופני תקין, אין שום מגבלה המונעת מאדם מבוגר ללמוד. למרות זאת עם הגיל מגיעים גם שינויים מסוימים ביכולת החושית שלנו שעלולים להאט את קצב הלמידה אליו הורגלנו בגיל צעיר יותר. בגיל מבוגר אנו זקוקים למעט יותר זמן בכדי ללמוד מידע חדש, ולעבד אותו בצורה שמכניסה אותו לזיכרון.