גרונטולוגיה היא תחום פרא-רפואי העוסק בחקר תהליכי ההזדקנות ובודק את הגורמים הביולוגיים המשפיעים על תהליכי ההזדקנות של האדם, כולל המאפיינים החברתיים והפסיכולוגיים שיש להליך ההזדקנות על נפשו. יש לעשות אבחנה בין גרונטולוגיה לגריאטריה. בעוד שתחום הגריאטריה עוסק במחלות אשר מאפיינות את תהליך ההזדקנות, גרונטולוגיה עוסקת יותר בחקר תופעות הזקנה, והשינויים הפסיכולוגיים והפיזיולוגיים המתרחשים בעקבות תהליך הזקנה.
מהי המטרה של לימודי גרונטולוגיה?
המטרה המרכזית של לימודי גרונטולוגיה היא להכשיר כוח אדם מיומן ואיכותי לשם הטיפול והפיקוח על הטיפול באוכלוסיות הקשישים השונות. עם תהליכי המודרניזציה חלה גם עלייה משמעותית בתוחלת החיים, וכיום אחוז הקשישים מסך כלל האוכלוסייה במדינות המערביות הוא גבוה מאוד ביחס לדורות הקודמים. בשל כך התעורר הצורך להקים מערכות סיעוד ותמיכה באותם קשישים, ובכוח אדם מקצועי ומיומן שיתפעל אותן ויפקח עליהן. אוכלוסיית הקשישים לרוב סובלת מבעיות ייחודיות של השתלבות במרקם החיים המודרני, וזקוקים לגופי תמיכה וסיוע על מנת לקיים אורח חיים מכובד.
מהם נושאי הלימוד בתחום הגרונטולוגיה?
כאמור, בתחום הגרונטולוגיה לומדים מהם ההשפעות הסוציולוגיות ומהן המשמעויות החברתיות והפסיכולוגיות שיש לתהליכי ההזדקנות הטבעיים על גופו ועל נפשו של האדם. לימודי גרונטולוגיה עוסקים גם ביחסה של החברה והסביבה כלפי אוכלוסיית הקשישים, ובמידת החשיבות ותשומת הלב שהחברה מעניקה לטיפול ולסיעוד של קשישים כמו שירותים מקצועיים לזקנים, בתי אבות שירותי סעד ועוד. בין השאר לומדים על סוגיות אתיות בטיפול בזקנים, בריאות הגוף והנפש של זקנים, מערכות השירות והתמיכה לזקנים, רווחה ודיור לזקנים ועוד.
למי מתאימים לימודי גרונטולוגיה?
לימודי גרונטולוגיה מתאימים בעיקר לאנשי מקצוע מתחום הרווחה והסעד אשר מתמחים במתן שירותים לזקנים ואוכלוסיות מבוגרות. למשל, לאנשים המחזיקים בתואר בעבודה סוציאלית, פיזיותרפיה, חוקרי מדעי ההתנהגות או שאר המקצועות הפרא-רפואיים. כמו כן לימוד גרונטולוגיה מתאימים לכל מי שמעוניין לעסוק באחד ממקצועות הסיעוד כמו מנהלי בתי אבות או אחיות סיעודיות המעוניינים ללמוד ולהתמקצע לעומק בתחום.