מדי שנה נרשמים אלפי סטודנטים ללימודי עיצוב פנים לתואר ראשון. הן המסלול האקדמי של המכללה למנהל, הן שנקר והן H.I.T – המכון הטכנולוגי בחולון – גאים במסלולי לימוד אלו וזוכים לבוגרים רבים. אך הפתעה לא נעימה צפויה לבוגרי התואר הארוך בן 4 השנים – התחרות באלפי בוגרי קורסים קצרים עם תעודה המוכרת מטעם משרד התמ"ת. למרות המאבקים הקשים תואר ראשון בעיצוב פנים עדין לא מוכר במוסדות לימוד מסוימים מטעם משרד התמ"ת בעוד הניגשים לקורסים קצרים וממוקדים, בלי להשקיע זמן או כסף רב מדי, זוכים להשתלב בתעסוקה בעקבות ההכרה של משרד התמ"ת.
"תואר אדריכל פנים" – למה לא?
אחת ההצעות לפתירת בעיה זו ובכדי להבדיל את ההתמחות הארוכה והמקצועית שעברו בוגרי תואר עיצוב פנים הייתה לשנות את השם של התואר. בעבר, במוסדות לימוד מסוימים כגון המסלול האקדמי של המכללה למנהל, היה מכונה תואר בעיצוב פנים – תואר אדריכל פנים. כך הבדילו בין מעצב פנים "זוטר" שהוכשר לכך בקורס קצר ואינטנסיבי, לבין אדם שהשקיע את מיטב כספיו, זמנו ונפשו למקצוע. למילה אדריכל אסוציאציה וז´אנר לעולם אחר ועל כן שללו את שם תואר זה ומעצבים הפנים מוכרים כבוגרי עיצוב פנים בלבד. סמנטיקה זו משנה לא מעט את מהות המקצוע ואת הרושם הראשוני בראיונות עבודה שכן נשללים הלימודים הרבים והנושאים שטרחו עליהם בוגרי התואר.
השוני המהותי בלימודי קורס ללימודי תואר בעיצוב פנים
הן לימודי תואר בעיצוב פנים והן קורסים בתחום זוכים לפופולאריות רבה. בעקבות שיתוף פעולה של משרד התמ"ת עם מוסדות לימוד המעבירים קורסים קצרים בתחום העיצוב ומתן תעודה המוכרת מטעם משרד התמ"ת קיימת תחושה בשוק הלימודים כי בתחום עיצוב הפנים – עדיף לגשת לקורסים. ההעדפה של בעלי תואר, כמו בכל מקצוע אחר, לא קיימת בשוק העבודה הזה ומגבירה את המשיכה לקורסים הקצרים והאינטנסיביים שמעניקים בדיוק מה שצריך ולא מעבר. עם זאת בקורסים אלו לא עומדים תמיד על נושאים חשובים בעולם עיצוב הפנים כמו נושא הבטיחות, ההיסטוריה של עולם עיצוב הפנים שיכולה לסייע ביצירתיות ובהמשך פיתוחים בדרך ועוד.
להיות רשומים בפנקס המהנדסים והאדריכלים
הדיבור בימים אלו בקרב בוגרי התואר וסגל האקדמיות לעיצוב פנים הוא לגרום להקמתו של פנקס רשמים חדש או לחלופין לשלב בצורה כזו או אחרת את בוגרי תואר בעיצוב פנים בפנקס האדריכלים והמהנדסים. פתיחת הפנקס החדש או שילוב מעצבי הפנים בפנקס הקיים הינו נושא בעייתי מבחינת משרד התמ"ת שמתקשה לשנות חוקים ותקנות עבור מטרה זו. הצפי הוא כי לקראת סוף 2011 יימצא פיתרון לבעיה, אך גם זה בגדר סימן שאלה. כך או כך עיצוב פנים הוא מקצוע מרתק ובכדי לעסוק בו באופן מקצועי ולעלות בדרגות המקצועיות חשוב ללמוד את הפרקטיקה.