עורך דין לענייני משפחה עוסק בדרך כלל בתביעות הקשורות לעולם המשפחה, ובנושאים כמו גירושין, צוואות, ירושות, הסכמי ממון או תביעות בתוך המשפחה. בניגוד לדעה הרווחת, עורך דין לענייני משפחה אינו עוסק במקרים כמו אלימות במשפחה שנחשבים לתיקים פליליים ודורשים את התערבותו של עורך דין פלילי. למרות המשפט העוסק בדיני משפחה הוא נגזרת של המשפט האזרחי, תיקים העוסקים בדיני משפחה נידונים בבתי משפט נפרדים לענייני משפחה, ולא בבתי משפט האזרחיים.
כיצד מתחילים לעסוק בתחום דיני המשפחה?
על מנת לעסוק בדיני משפחה יש ללמוד משפטים ולהוציא רישיון עריכת דין מטעם לשכת עורכי הדין הישראלית הכפופה למשרד המשפטים. על מנת להוציא רישיון כזה יש לסיים תחילה את תקופת הלימודים האקדמית לתואר, לעבור שנת התמחות באחד ממשרדי עורכי הדין בארץ, ולעבור בהצלחה את בחינות הלשכה בכתב ובעל פה. בוגרי תואר במשפטים המחזיקים ברישיון לעסוק בעריכת דין בישראל, אשר התמחו בדיני משפחה יכולים להשתלב בעבודה באחד ממשרדי עורכי הדין העוסקים התחום, או לעבוד כעצמאיים.
מה לומדים בדרך למקצוע?
עורכי דין לענייני משפחה מתחילים את הכשרתם האקדמית במתכונת דומה כשאר עורכי הדין בהתמחויות השונות. השנה הראשונה מוקדשת ללימודי הבסיס ועוסקת בדיני עונשין, דיני נזיקין, דיני חוזים, דינים אזרחיים, משפט עברי ומשפט בינלאומי. לאחר מכן הסטודנטים פונים לקורסים בתחומים בהם הם מעוניינים להתמחות. כגון תחום הפלילים, דיני חוזים וחברות, דיני מיסים, דיני משפחה ועוד. על מנת לעסוק בתחום יש להוציא רישיון, אולם אחוז מסוים מן הבוגרים בוחרים שלא לעשות זאת, ומסתפקים בתואר האקדמי ובהכשרה העיונית.
מה תפקידו של עורך דין לענייני משפחה?
תפקידו של עורך הדין לענייני משפחה הוא לייצג את הלקוחות שלו בבית המשפט לענייני משפחה, ולהעניק להם ייעוץ וסיוע מקצועי. כחלק משגרת יומו מופיע עורך הדין לענייני משפחה בביתי הדין, וטוען בסוגיות השונות מול שופטים או רבני במקרה של בית המשפט הרבני. רוב המקרים בהם עוסק עורך הדין הם תיקי גירושין, ותפקידו לעשות כל שביכולתו על מנת להוביל לפסיקה הטובה ביותר עבור הלקוח שלו. מבקרים רבים זה דורש תכנון אסטרטגי קפדני, ניסיון ואפילו תחכום.