הסתדרות ההנדסאים בישראל, או כפי שהייתה קרויה בעבר הסתדרות הטכנאים וההנדסאים היא האיגוד המקצועי (איגוד מקצועי פירושו התאגדות של עובדים בשוק העבודה ומטרתו המרכזית היא לקדם את תנאי ההעסקה של חבריו) שפועל במסגרת הסתדרות העובדים הכללית החדשה וכולל בתוכו טכנאים, לבורנטים, שרטטים, הנדסאים וכל מי שעוסק בתחום מכונות, בניה, אדריכלות, אלקטרוניקה, מחשוב, תעשייה וניהול, מכשור ובקרה, חשמל, פיזיקה, כימיה, מדעי הגרעין, מחשבים, חקלאות, הנדסת הסביבה וכיוב´. כולם כאמור כפופים להסתדרות החדשה ולהסדר האוטונומיה.
שיעור היסטוריה
עד לשנת 1950 המושג הנדסאי לא היה קיים, וההנדסאים השתייכו להסתדרות המהנדסים, בוועידה שהתקיימה ב 1950 הוחלט לצרף את הטכנאים, האגרונומי, המודדים, הכימאים ומנהלי העבודה לשורות הסתדרות המהנדסים. עקב גידול במספר הטכנאים התגלעו עימותים בין הטכנאים למהנדסים והוחלט לעשות הפרדת כוחות ולקיים שתי חטיבות מקבילות. בשנת 1965 הוסיפו מספר מוסדות מסלול לימודים לתואר הנדסאי. אפרים קציר (נשיא מדינת ישראל) פרסם ב 1971 תקנות המכירות בזכויות הנדסאים וטכנאים, בין היתר נקבע כי להסתדרות ההנדסאים סמכות בלעדית לייצג את חבריה בענייני הסכמי עבודה, תנאי שכר וזכויות בכל מגזרי המשק, המעמד המשפטי האוטונומי מקנה לוועדים בלעדיות כנציגי ההסתדרות מול המעסיקים בענייני עבודה שונים.
אז מהם למעשה התנאים והסמכויות של הסתדרות ההנדסאים?
סמכות לייצג את חבריה בתחומים הנוגעים למישור הארצי והמקומי, הסמכות לקיים משא ומתן ישיר עם המעסיקים בענייני הסכמי עבודה, תנאי שכר וזכויות אחרות להם זכאים חברי ההסתדרות בכל מגזרי המשק. כל הנושאים בהם דנים מול המעסיקים כמו מבנה שכר, טבלאות שכר, תקני משרות, מתח דרגות, תנאי עבודה, קידום ושיבוץ במשרות, פיטורי הנדסאים וטכנאים, וכל נושא עליו מחליטה הסתדרות ההנדסאים, באישורו של יושב ראש האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות החדשה.