בחברה המערבית, ובזו הישראלית בפרט קיימים פערים רבים כלכליים, חברתיים ופערי השכלה בקרב האוכלוסייה, מסלול השלמת השכלה תיכונית שם לנגד עיניו מטרה לצמצם את פערי ההשכלה באוכלוסיית המבוגרים כדי לקדם אוכלוסיות חלשות ומקופחות יותר וביניהם נכללים עולים, מעוטי השכלה, מובטלים, אסירים ואף חיילים היוצאים לדרך חדשה.
רקע על מסלול השלמת השכלה תיכונית
מאחורי יוזמה זו עומדת הכוונה לגרום למשתתפים במסלול לחוש כשווים וכשותפים לאחרים ובדרך להשתייך לחברה ולא לחוש מוקעים מתוכה ארגונים רבים, ציבוריים, ממלכתיים ופרטיים נרתמו לפעולות אלה וביניהם משרד העבודה, משרד הקליטה, הסוכנות היהודית, הג´וינט, תוכנית pact השייכת לג´וינט, השב"ס, צה"ל, מתנסים, רשויות מקומיות, ארגוני נשים ועוד. המסגרות מתקיימות במתנסים, מרכזים קהילתיים, מרכזי חינוך למבוגרים בפריסה ארצית- תל-אביב והמרכז, ירושלים, חיפה והצפון, ודרום הארץ. המסגרת מיועדת לכל המגזרים: היהודי, ודובר הערבית. קהל היעד של מסלול זה הוא בני 18 ומעלה שלא השלימו את לימודיהם התיכוניים ומעוניינים ללמוד כדי לקבל תעודה תיכונית.
כיצד נעשה השיבוץ?
השיבוץ לרמות הלימוד נקבע בהתאם לתוצאות מבחני המיון
1) השלמת השכלה ל - 10 שנות לימוד – המשתתפים במסלול זה מחוייבים להשתתף בלימודים ולעמוד בבחינות בחמישה מקצועות על פי תכניות הלימודים של האגף לחינוך מבוגרים, ביניהם שני מקצועות חובה: דוברי עברית- מתמטיקה והבנת הנקרא, דוברי ערבית- מתמטיקה ועברית או מתמטיקה וערבית.
2) השלמת השכלה ל - 11 שנות לימוד - המשתתפים במסלול זה מחוייבים להשתתף בלימודים ולעמוד בבחינות הגמר בשני מקצועות חובה ובשני מקצועות רשות באחת משתי המתכונות: מתכונת א´ - מורכבת משבע יחידות גמר, מתכונת ב´- מורכבת מחמש יחידות גמר ויחידת בגרות במקצוע כלשהו. מקצועות החובה הם- דוברי עברית- מתמטיקה והבנת הנקרא, דוברי ערבית - מתמטיקה ועברית או מתמטיקה וערבית. בחינות הגמר במקצועות החובה ובמקצועות הרשות נקבעות על פי תכניות הלימודים של האגף לחינוך מבוגרים.
3) השלמת הכנסה ל - 12 שנות לימוד- המשתתפים במסלול זה מחוייבים להשתתף בלימודים ולעמוד בבחינות בחמישה מקצועות לפחות, במתכונת של שבע יחידות גמר ושלוש יחידות בגרות. בחינות הגמר במקצועות החובה ובמקצועות הרשות נקבעות על פי תכניות הלימודים של האגף לחינוך מבוגרים.
בחינות הבגרות מבוססות על תכניות הבחינה של משרד החינוך, אגף הבחינות. מקצועות חובה לדוברי עברית הם: מתמטיקה והבנת הנקרא - ברמת בגרות או ברמת גמר וחיבור ברמת גמר. מקצועות חובה לדוברי ערבית הם: מתמטיקה, עברית וערבית ברמת בגרות או ברמת גמר.