עוד מקדמת דנא, כשהאדם הקדמון שרטט וצייר על קירות המערה, על סלעים ובאדמה צורות ואובייקטים, היה מסר בכך לו או לאנשים אחרים. החל מן המאה הרביעית, הכתב התפתח משימוש בסמלים – ותוך כך הקריאה והכתיבה הפכו ליכולת תפקודית הכרחית בחברה, אף אם סופרים ובעלי מעמד גבוה בלבד ידעו להשתמש בה. גם הא"ב העברי כפי שהוא נכתב כיום באותיות מרובעות קיריליות כנראה נוצר מסמלים. הביבליותרפיה כפי שהיא כיום עושה שימוש במערכת היחסים הנרקמת בין המטופל למילה הכתובה – תוך קריאה וכתיבה, שימוש בטקסטים ספרותיים, שימוש בנרטיבים ועוד.
תרפיה המאפשרת שינוי
ככל שחושפים בטיפול הביבליותרפיה את הסיבות לגורמים לבעיות ולמצוקות של המטופל, כך ניתן לטפל באופן עצמתי בהן. העבודה הטיפולית מתרכזת סביב הטקסט בחדר הטיפולים, כשמתקיים דיאלוג טיפולי בין המטופל לעצמו תוך השימוש בכלי הקריאה והכתיבה והתיווך של הביבליותרפיסט ביניהם. יש מי שמעדיף לעבוד באמצעות כתיבה ויש מי שמעדיף את השיחה, ויכול להיות שיהיו מינונים שונים ביניהן בתקופות טיפול שונות.
מהן מטרות הביבליותרפיה?
התהליך הביבליותרפי מקרב את המטופל לעצמו תוך פיתוח ערוץ דיבור עצמי וחשיבה – הענקת כלים לחשוף את הרבדים החבויים של הנפש ולטפל בהם. השימוש בכלי חיצוני זמין כמו כתיבה הופך את הטיפול לנגיש. המטופל שמוצא את דרך הביטוי שלו דרך כוחה של המילה, שירים וטקסטים – ועל אחת כמה וכמה כשאלו משולבים ברשתות החברתיות הממוחשבות של היום, יכול לתת ביטוי ישיר לכל המתחולל בעולמו הפנימי ולעתים אף בפעם הראשונה בחייו, ותוך כך להעלות את נושאי הטיפול ואת הדרך לפתירתם.
במי הביבליותרפיה מטפלת?
הביבליותרפיה מטפלת באנשים מכל הגילאים: בילדים שחווים פחדים וחרדות, בוכים הרבה, מתקשים להירדם, בעלי לקויות למידה או בעיות קשב וריכוז, בעלי דימוי עצמי נמוך ועוד. היא מטפלת גם במתבגרים שעוברים שינויים דרמטיים בגופם ובנפש, מורדים בכל מה שהיה ידוע ומוכר להם עד כה ןמצד שני מוצאים ערוץ מול איש מקצוע בעל עצה שאינו ההורה שלהם. בנוסף, תוכל להתאים ולטפל בכל אחד החווה קושי ונדמה כי ניסה כבר הכול.