כלכלן הוא אדם אשר עוסק בניתוח של תהליכים כלכליים במשק וכן במחקר של תמורות ותהליכים כלכליים. במסגרת עבודתו עוסק הכלכלן בייעוץ ללקוחות בנושא השקעות פיננסיות, בבניית אסטרטגיות עסקיות ובהכנה של דוחות כלכליים. תחום הכלכלה הוא תחום אשר נוגע בכל אחד מתחומי החיים האחרים, ולנושאים הכלכליים איתם מתמודד הכלכלן יש השפעה ישירה על אופן ההתנהלות בחברה מכל מיני בחינות פוליטיות, מדיניות, חברתיות ותרבותיות. כל כלכלן מכיר היטב מושגים כמו אינפלציה, שערי מטבע, אבטלה, מסחר ומיתון אשר לה השפעה נרחבת על החברה המודרנית.
למי מתאים להיות כלכלן?
על מנת להצליח בתחום הכלכלה יש צורך בכושר ומוסר עבודה גבוה, שכן כלכלנים רבים עובדים שעות ארוכות מהיום, ונדרשים להוכיח רמת ריכוז גבוהה ויכולות ניתוח מדויקות גם בסופו של יום עבודה. מקצוע הכלכלה מתאים בעיקר לאנשים עם יכולת חשיבה ריאלית, זיקה למתמטיקה והבנה טובה במספרים. מתוקף תפקידו הכלכלן תמיד נשאר מחובר לתהליכים חברתיים ולאקטואליה, ולכן התפקיד אינו מתאים לאלה שאוהבים להתבודד ולהסתגר, או אנשים המפחדים לקחת סיכונים.
מה צריך ללמוד כדי להיות כלכלן?
הצעד הראשון בדרך להפוך לכלכלן הוא תואר ראשון בכלכלה כמובן. על מנת להתברג בעולם הכלכלה במשרות בכירות יש צורך בתואר שני, כאשר ישנה עדיפות בולטת בתחום לבוגרי הפקולטות לכלכלה של האוניברסיטאות. הלימודים לתואר הראשון אורכים כשלוש שנים ועוסקים בעיקר בלימודי התיאוריות הכלכליות ובנושאים כמו כלכלת מאקרו שעוסקת ברמה הכללית של המשק, כלכלת מיקרו שעוסקת ביחידות כלכליות קטנות, מתמטיקה, סטטיסטיקה, מימון, חשבונאות, ועוד.
מהן אפשרויות התעסוקה לכלכלנים?
לאחר הלימודים עוברים הרבה בוגרים לעבוד בתחום הפיננסי באחת מהחברות הפיננסיות הממשלתיות או הפרטיות במשק הישראלי. כלכלנים מועסקים לרוב על ידי אחד מן הבנקים הגדולים, על ידי חברות ייעוץ השקעות או במחלקות הכלכלה של גופים פרטיים אחרים. בנוסף לכך, כלכלנים רבים ממשיכים את לימודי הכלכלה לתואר שני ופונים לתחומי המחקר והאקדמיה, או לומדים קורסים נוספים כגון ייעוץ השקעות, קורסי שוק ההון ואפילו מנהל עסקים.