אחד המקצועות המרכזיים לריפוי ולשיקום חינוכיים הוא הריפוי בעיסוק, והוא תומך בשיפור הבריאות הפיזית והנפשית של המטופל. ריפוי בעיסוק (Occupational Therapy) מאפשר דרך התמודדות עם דרישות החיים ברמה הנפשית, המנטאלית והפיזית ולכן חשיבותו לתפקודו של אדם, לשייכותו החברתית ולרווחתו. מטפל בריפוי בעיסוק מקבל את מטופליו ובודק את הצרכים הנקודתיים אותם המטופל היה רוצה לשפר בחייו, מנתח את הקשיים הנובעים מן המגבלות של אותו מטופל, בוחן את היכולות האישיות בקשת תחומים רחבה, מתעניין לגבי גורמים תומכים בסביבתו של המטופל ועל סמך הנתונים המתקבלים בונים הגדרות של צרכים ומגבלות ושיפור התפקוד תוך התחשבות בהם.
מי קהל המטופלים בריפוי בעיסוק?
ריפוי בעיסוק מטפל בכל גיל – מפגים, ילדים ונוער ועד למבוגרים, זקנים וקשישים. הוא יכול לטפל בתופעות רבות כמו למשל היפראקטיביות, עיכובים וליקויים בהתפתחות, ניוון שרירים וגם ניוון מפרקים, אוטיזם, קשיים פסיכו סוציאליים, תפקוד לאחר אירוע מוחי, דמנציה, סכיזופרניה ואלצהיימר ומחלות תפקודיות שונות, קשיים בכתיבה, ירידה בזכרון, התאמת דיור ונגישות למבוגרים, ארגונומיה וסידור עמדת עבודה ועוד. בנוסף, ריפוי ועיסוק יכול להתאים לאנשים בריאים שלקו בראייתם, שיש להם פחד או קושי מנהיגה ולמי שחווה תהליכי הזדקנות.
איך בנוי הטיפול של ריפוי בעיסוק
ריפוי בעיסוק הוא למעשה אבחון הבעיה, הצרכים והמטרות ובניית תוכנית התערבות בהתאם. בתוך כך, מכירים בייחודו של אדם ובמה שמבדיל אותו מן האחרים. מלבד המטופל, הסביבה התומכת יכולה לספר על הצרכים האישיים וגם לתמוך בשיפור מטרות הטיפול ולכן נעזרים בסביבה זו בכדי להשפיע לטובת הטיפול. בטיפול מלמדים כישורים בתפקוד יום יומי, עובדים על כישורי תחושה – מוטוריקה, מפתחים כישורים טרום מקצועיים, מתאימים את הסביבה לצורך שיפור התפקוד ועוד.
מי עוסק בריפוי בעיסוק?
בעלי התואר בריפוי בעיסוק הם פסיכולוגים, עוסקים בתחומי התרפיה למיניהם, בוגרים במדעי ההתנהגות ובעלי תארים דומים אשר מעוניינים לעבוד במקצוע פארא – רפואי. לימודי ריפוי בעיסוק כוללים נושאי לימוד מתחום הביומכאניקה והביולוגיה, הפסיכולוגיה ובריאות הנפש וכוללים יישומי מחשב, אבחונים קוגניטיביים ופיזיקליים, הנחיית קבוצה לריפוי בעיסוק, תאוריות בדינמיקה קבוצתית, לימודי שיקום ועוד.