ככל שעולים בדרגת התואר הנרכש בספרות עולה רמת כלי החקר העצמאי בספרות. בתואר שני בספרות נלמדים תחומי ידע שונים – שכולם עוסקים בתחום: ספרות השוואתית, ספרות כללית, ספרות עברית ותורת הספרות, כשתוך כדי התואר משיקים אותם האחד לשני ומוצאים את הקשר שבין תחום ידע אחד לשני. הלימודים ישלבו סדנאות בספרות ועבודות להגשה תוך ניתוח טקסטים ספרותיים. תואר שני בספרות יכול להיות אף משולב בידיעת שפה נוספת, בלימודי המשך לתואר שלישי או במסלולי לימוד משיקים לתחום הספרות – כמו למשל לשון ותרבות, ספרות עם ישראל ועוד.
מהן מטרות תואר שני בספרות?
בכל מוסד לימודים אשר בו מלמדים את התואר השני בספרות על כל גווניו, ניתן לבחור בין שני מסלולים עיקריים: מסלול עם תזה, שבו תוגש עבודת חקר עצמאית ומסלול ללא תזה – המסלול העיוני, שמאפשר ללומדים להבחן על החומר בבחינת גמר. כל לומד יכול לבחור את התואר השני בספרות בהקשר המעניין אותו, ולבחור את מסלול הלימודים המתאים לו. הנושאים הנלמדים בתואר זה מקנים ללומדים כלים לניתוח תכנים ספרותיים, ידע רב ברבדים ובז´אנרים ספרותיים משתנים כשיתכנו מוסדות לימוד המאפשרים התמחות בתחום ספרותי מסוים.
מה הם נושאי הלימוד לתואר שני בספרות?
התכנים הנלמדים בתואר שני בספרות יכולים להשתנות ממוסד לימודים אחד לשני, על פי היקף הלימודים הנבחר, מסלולי ההתמחות והז´אנר הספרותי שנבחר להתמחות. בין השאר יוכלו להיות ספרות האגדה והספרות העממית, ספרות המדרש, מתודולוגיה ותיאוריה של ספרות השוואתית, עברית או כללית, ספרות של ימי הביניים, ספרות בשפה זרה, גישות עכשוויות בספרות, ספרות מודרנית, ספרות פוסט - מודרנית ועוד.
מהן אפשרויות התעסוקה לאחר תואר שני בספרות?
בפני בוגרי התואר השני בספרות אשר עמדו בהצלחה בתנאי מוסד הלימודים הנבחר תועמד תעודת מוסמך בספרות – על פי מסלול הלימודים הנבחר, ובאמצעותו ניתן לעסוק בהוראת הספרות בבתי הספר ובמוסדות לימוד להשכלה גבוהה, לפתח קריירה ככותבי סיפורת וכאנשי עט בכלל, להמשיך לתארים מתקדמים בתחום הספרות, לחקור ספרות באופן עצמאי או לצרכים אקדמיים ועוד וכן ללמוד תחומים נוספים הקשורים בכך.