מהנדס הוא תואר מקצועי לאדם המוכשר מבחינה מקצועית לעסוק באחד מתחומי ההנדסה השונים על ידי גוף או מוסד אשר הוסמך לכך. לאורך ההיסטוריה ההתקדמות האנושית תמיד הייתה פונקציה של ההתקדמות הטכנולוגית והמדעית בתחומי ההנדסה השונים, כאשר התרבות האנושית חייבת הרבה מאוד קרדיט לאנשי ההנדסה אשר ליוו אותה והביאו אותה ואותנו למצב בו אנו נמצאים כיום מבחינת התפתחות התעשייה שהובילה לעלייה הן ברמת החיים והן בתוחלת החיים. המהנדס מסתמך בעבודתו לא רק על ידע וכללים מדעיים, אלא גם על פרקטיקה מקצועית במטרה למצוא פתרון שיהיה אופטימאלי מבחינה מדעית וכלכלית כאחד.
ללמוד להיות מהנדס
מהנדס הוא אחד המקצועות היוקרתיים והמתגמלים ביותר הקיימים בשוק העבודה, אולם הדרך להיות מהנדס היא דרך תובענית ולא קלה הדורשת מאמצים ומשאבים מרובים. לימודי ההנדסה נפרסים על פני ארבע שנים, כאשר בחלק הראשון לומדים הסטודנטים להנדסה קורסים שונים העוסקים ביסודות המדעיים של המקצוע, ורק לאחר מכן מתפצלים כל תחומי ההנדסה לקורסים שונים במסגרת ההתמחויות הספציפיות שלהן. לימודי ההנדסה נחשבים ללימודים קשים הדורשים השקעה רבה על מנת לעבור אותם בהצלחה.
מסלולי לימוד מבוקשים בתחום ההנדסה
ישנם הרבה מאוד מסלולי לימוד והתמחויות שונות בתחום ההנדסה, כאשר גם אם יש אלמנטים משותפים בבסיסן של כל ההתמחויות השונות, תחומי ההנדסה נפרסים על פני מגוון רחב של תחומי חיים. למשל, הנדסת בניין, הנדסת מכונות, הנדסת חשמל, הנדסה כימית, הנדסת תעשייה וניהול, הנדסת תוכנה, הנדסת אלקטרוניקה, הנדסה סביבתית, הנדסת מערכות מים ועוד. לכל סוג והתמחות בהנדסה יש את התחומים והמאפיינים הייחודיים רק לה.
היכן ניתן ללמוד הנדסה בישראל?
בישראל ניתן ללמוד את תחומי ההנדסה השונים בכל אחת מהאוניברסיטאות בישראל כולל אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בן גוריון שבנגב, אוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת בר אילן, האוניברסיטה העברית בירושלים, הטכניון ומכון ויצמן ברחובות. בנוסף לכך, בשנים האחרונות העניקה המועצה להשכלה גבוהה סמכויות ללימוד מקצועות ההנדסה השונים גם למכללות הפזורות ברחבי הארץ, כך שניתן ללמוד הנדסה בהרבה מאוד מכללות שהוסמכו לכך ברחבי הארץ, כאשר תנאי הקבלה לתארים בהנדסה משתנים בהתאם למוסד המלמד אותם.