הפירוש של המילה קרימינולוגיה הוא "תורת הפשע" והיא עוסקת בחקר והבנה של הגורמים המשפיעים על התנהגות חברתית הסוטה מהכללים הנורמטיביים של החברה והמשפט האזרחי המתאפיינים לרוב כמעשי סטייה פוגעניים. חקר תורת הפשע מתייחס לתופעת הפשיעה מכל מיני זוויות ראייה כגון זווית הראייה החברתית, זווית הראייה המשפטית, זווית הראייה הפסיכולוגית ועוד. תחום הקרימינולוגיה שם לו למטרה להבין ולחקור את הגורמים המובילים לתופעת העבריינות, ולמצוא דרכים להתמודד איתה מבחינת ענישה, וחינוך.
לימודי קרימינולוגיה לתואר ראשון
ניתן ללמוד קרימינולוגיה לתואר ראשון בפקולטות למדעי החברה של כמעט כל האוניברסיטאות והמכללות בישראל. לימודי קרימינולוגיה לתואר ראשון מעניקים לסטודנטים לתואר מבט מקיף על תופעות החורגות מההתנהגות הנורמטיבית, כולל תופעות עבריינות חריגה. במסגרת הלימודים לתואר לומדים הסטודנטים את התיאוריות השונות מתחום הקרימינולוגיה, ואת המחקרים השונים בנושאי פשע ואלימות, לומדים את מאפייני הענישה ואת התיאוריות החברתיות העומדות מאחורי עקרונות שונים של ענישה, וכן לומדים את הקשר בין הקרימינולוגיה לנפש האדם.
לימודי קרימינולוגיה לתואר שני
לימודי קרימינולוגיה לתואר שני מעניקים ידע מעמיק יותר על תחום הקרימינולוגיה, ומשלבים גם התמחות קרימינולוגית מקצועית באחד מגורמי הטיפול, החינוך והענישה הקיימים במדינה. הסטודנטים לתואר שני בקרימינולוגיה יכולים לפנות לסוגים שונים של התמחויות כגון התמחות בפסיכופתולוגיה או פסיכותרפיה בהן ניתן ללמוד קרימינולוגיה תוך שילוב של גישות רפואיות מתחום הפסיכולוגיה, התמחות בקרימינולוגיה שיקומית הקשורה לייעוץ ולשיקום של עבריינים ובני משפחותיהם, אסירים משוחררים ונפגעי סמים. ועוד.
מהן אפשרויות התעסוקה לאחר התואר?
תואר בקרימינולוגיה מאפשר לבוגריו להשתלב בשוק העבודה בתפקידים שונים הקשורים לטיפול, שיקום וענישה של עבריינים. עם סיום התואר יוכלו לבוגרים להשתלב בעבודה בכוחות השיטור והביטחון השונים כגון שירות בתי הסוהר או משטרת ישראל בתור חוקרים, סוהרים, קציני חינוך או חבלנים. בנוסף לכך יכולים בוגרי התואר לפנות לעבודה עם נוער בסיכון במסגרת הוסטלים, מתנ"סים או מחלקות ברשויות המקומיות המעניקות טיפול לנוער במצוקה, ואפילו לעבוד בתחום בריאות הנפש כיועצים ומחנכים.