האקופונקטורה, או בשמה המוכר בארץ, היא אמנות להחדרת מחטים מחוטאות, חד פעמיות וברמות עובי שונה ממטפל למטפל לגוף האדם בנקודות שונות בגוף. עצם החדרת המחט מאפשרת יצירת גירוי (סטימולציה) באותו איבר או תפקוד אותו היא מייצגת, ויוצרת שפעול של פעולת האיבר. על פי הרפואה הסינית שמקובלת כבר יותר מ - 4,000 שנים, ישנם מרידיאנים בגוף - נתיבי אנרגיה שבהם זורמת אנרגיית החיים – ישנם 14 נתיבים עיקריים בהם מטפלים. חסימה בנתיב יכולה להפתח על ידי דקירה אחת לאורך כל אותו נתיב אנרגטי, כשהמיקום של הדקירה משנה את איכותה.
המחטים באקופונקטורה
ידוע, כי היה שימוש בשיטה הזו כבר מתקופת האבן כשהשתמשו באבנים מושחזות לניקוז הפצעים. האבנים הקהות גרמו לכאבים רבים למטופלים והצריכו שינוי – על אף שהמטופל הסיני ספג את הכאבים לטובת המטרה. מאוחר מתקופה זו, עברו לדקור באמצעות עצמות דג – הן לא התקהו מיד, היו קשיחות ושימשו באופן רב פעמי לעבודה, אולם גם הן נשברו בתדירות גבוהה וגרמו לזיהומים, אולם אין טיפול לא נכון, אלא מטפל לא מתאים וכך – עם המצאתה של המתכת בעולם, הטיפול נסוב סביבה, וגם היום נהוגות שיטות שונות לדיקור במחטים בעוביים שונים.
למה לדקור את הגוף?
אחת התיאוריות המדעיות גורסת כי עצם הגירוי שנעשה בגוף גורם להפרשת אנדורפינים המעכבים את התחושה של הכאב במוח. בנוסף, כאשר אנרגיה באיבר מסוים או בתפקוד מסוים בגוף מוגברת או חלשה, ניתן לווסת אותה באמצעות החדרת המחטים במיקום הנכון – ובדרך זו למנוע מחלות שונות או לדכאן, לטפל באנשים בריאים המעוניינים לשמור על האיזון הבריאותי שלהם (גוף – נפש) או לטפל בבעיה קיימת מאין ספור סוגים וביניהם מיגרנות, דלקות פרקים, אלרגיות, משקל יתר, עייפות ועוד תופעות שהרפואה המערבית לא מצליחה לתת להן מענה.
האם מדובר בשיטה מדעית?
שיטת הדיקור הסיני הופכת להיות פופולארית יותר ויותר ברפואת המערב – היא מוענקת כטיפול משלים נוסף על טיפולים אחרים או כטיפול בפני עצמו. למרות שניסויים מדעיים יכולים להעיד על הצלחה מובהקת סטטיסטית של הטיפול, לעת עתה לא נמצאות ראיות התומכות בשיטה ויש הטוענים כי מדובר ב"שיטת הפלאסיבו". גם אם בעתיד יעלה הצורך לחקור את השיטה באופן ישיר יותר, כיום ניתן לרשום מספר הצלחות לא מבוטל. לא מעט סטודנטים לרפואה משלימה בוחרים להתמקד ולהתמחות בתחום באמצעות קורס דיקור סיני.