בישראל קיימים מוסדות לימוד שונים וניתן לחלק אותם באופן גם לאוניברסיטאות, מכללות ובתי ספר שעוסקים בעיקר בלימודי תעודה וקורסים. ההתלבטות העיקרית בקרב סטודנטים לתואר ראשון היא הבחירה בין אוניברסיטה לבין מכללות. הן לכאן והן לכאן יש יתרונות ויש חסרונות. אוניברסיטה הינו מוסד לימודים שעוסק בעיקר בפן העיוני ובמחקר ומציע תארים ראשונים, שניים ושלישיים. במכללות אין תארי דוקטורט, עם זאת התואר הראשון והשני של מכללה או אוניברסיטה מוכרים שניהם על ידי המל"ג כתואר לכל דבר.
איפה כדאי ללמוד – באוניברסיטה או מכללה?
הבחירה בין אוניברסיטה למכללה כוללת שיקולים רבים. אחד השיקולים המרכזיים הוא שכר הלימודים. האוניברסיטאות מסובסדות על ידי המדינה ועל כן שכר הלימודים הוא אוניברסיטאי והרבה יותר מוזל. שכר הלימוד באוניברסיטה עומד על כ10,000 ₪ בעוד במכללות הוא יכול להגיע גם ל30,000 ₪ לשנה! מבחינת טיב מוסד הלימודים, זה מאוד תלוי בסוג הלימודים. קיימים מסלולי לימוד שרצוי ללמוד באוניברסיטה כי יותר מעמיקים בהם והם מובילים לדוקטורט, ויש מסלולי לימוד שדווקא במכללות הם ידועים כיוקרתיים ואיכותיים יותר.
מה היא מכללה ציבורית ומה היא מכללה פרטית?
ההבדל העיקרי בין מכללה ציבורית למכללה פרטית הוא הסבסוד. מכללות המתוקצבות ומסובסדות על ידי המדינה זוכות לשכר לימודים מוזל עבור הסטודנטים שעומד פחות או יותר על שכר הלימוד האוניברסיטאי, כ10,000 ₪ לשנה. מכללות פרטיות לעומת זאת מקורן ביזמים פרטיים ועל כן התקציב הוא פרטי ודורש מהסטודנט שכר לימוד גבוה מאוד. מכללות פרטיות לא נמצאות תחת פיקוח המדינה ועל כן לא מסובסדות , אך אין זה אומר כי רמתם נמוכה יותר ואף להפך – המכללות הפרטיות תפסו מוניטין חזק מאוד ונחשבות ליוקרתיות לא רק במחיר אלא גם באיכות הלימודים.
בתי ספר ללימודי תעודה
מקצועות מסוימים בארץ עדין לא מוכרים לתואר ראשון וכך סטודנטים ללימודי רפואה משלימה צריכים להסתפק בלימודים בבתי ספר ללימודי תעודה, ללמוד במתכונת של תואר ולקבל בתומה תעודת גמר/סיום/הסמכה בלבד. בתי הספר ללימודי תעודה יכולים להתמחות בתחום מסוים, כגון רפואה משלימה, אומנות, מזכירות והנה"ח וכו´. מכללות רבות פתחו בשנים האחרונות יחידה ללימודי חוץ ומאפשרים קורסים והסמכות שונות במסגרתם.