את הויטראז´ים (בעברית צחה: חלון מסכּית) אשר הגיעו לשיא תפארתם עם הופעת האדריכלות הגותית משום ששמה דגש על האור ועל משחקי אור אנו מכירים מחלונות בתי הכנסת, אהילים שונים ואפילו מכלי הגשה מסוגננים. הויטראז´ משמש בדרך כלל לזיגוג של פתחים משום שהזכוכית שבה משתמשים היא צבעונית ודרכה חודר אור בצבע מיוחד. הויטראז´ יכול להיות דו – ממדי או תלת – ממדי, תלוי בטכניקה שאותו נוקטים אמני הויטראז´, ואיתה ניתן ליצור גם אגרטלים, צנצנות ושאר כלי קיבול, שאליהם יכולים להתווסף גם חומרי גלם נוספים – בדרך כלל מתכת או עץ.
סוגי זכוכיות בויטראז´
כל עבודת ויטראז´ היא עבודת אומן ייחודית שהושקעה בה מחשבה מקדימה. סוג הזכוכית שבה משתמשים יכול להשתנות, על פי רמת שקיפות, סמיכות, מרקם, דגם – ואפילו אופן יצירת הזכוכית עצמה יכול להשתנות – מזכוכית פשוטה לזכוכית מחוסמת, ולבסוף גם זכוכית בידודית אשר מורכבת משתי שכבות של זכוכיות וחלל ביניהן. ישנן גם עבודות בהן הזכוכית הצבעונית נמצאת בין שכבות זכוכית שקופה, מה שמוסיף לכך עומק ועושר במרקם ובצבע.
איך צובעים את הזכוכית שבויטראז´´?
צביעת הזכוכית נעשית תוך שימוש במתקנים ובמכשור מיוחד לכך, והאיכות של הצביעה תשפיע בהמשך גם על שינוי הצבע בעתיד בעקבות מגע עם מים, חומרי ניקוי, פגעי מזג האויר, שינויי טמפרטורה ועוד. על מנת לצבוע את הזכוכית באופן שקוף, משתמשים בין השאר בחול, בגיר, בורקס, פחמת נתרן, דו תחמוצת הצורן ולזאת מוסיפים חומרים כימיים שדרכם עוברים גלי אור בצבעים שונים, ואלו מעניקים לזכוכית את הגוונים הייחודיים שלה – או בשיטת המסת מתכות מחומצנות או מושהות בזכוכית.
מה צריך ללמוד כדי ליצור ויטראז´?
היום אפשר למצוא בקלות בתי ספר וסדנאות ליצירת ויטראז´ים, כאשר נושא הלימוד נלמד מאפס ועד לרמת יצירה עצמאית בחומר. נושאי הלימוד מקיפים ידע ומיומנויות שונים – כשתחילה עושים היכרויות עם חומרי גלם, עם המכשור ועם צורות שונות לטכניקת יצירת ויטראז´ים: מבני פסיפסים(מוזאיקה, ממוחשב), ויטראז´ גיאומטרי ועוד, צורות שונות לחיתוך הזכוכית, לשיופה ולהלחמתה ועוד.