ההגדרה של פטנט היא מונופול או בלעדיות אותה מעניקה המדינה על המצאה או רעיון מסוים. הבלעדיות אינה ניתנת לזמן בלתי מוגבל, ולרוב פרק הזמן המדובר מונה כ20 שנים במהלכם לבעל הפטנט ישנה הגנה משפטית מפני כל אדם או גורם אחר המנסה לעשות שימוש ברעיון או בהמצאה שלו למטרות פרטיות או מסחריות. תהליך הרישום של פטנט הוא תהליך אורך יקר ומסובך, לכן על פי רוב על מנת לרשום פטנט יש להיעזר באנשי מקצוע המוסמכים לכך על ידי המדינה.עולם המשפט עוסק רבות בתחום הפטנטים ומדובר בהתמחות מבוקשת במסגרת תואר במשפטים.
מה לומדים בתואר במשפטים עם התמחות בפטנטים?
במסגרת לימודי משפטים עם התמחות בפטנטים, הסטודנטים בהתמחות מקבלים ידע נרחב ומעמיק אודות כל התיאוריות המשפטיות המצדיקות, מסבירות ואפילו מבקרות את תחום הפטנטים. בין הנושאים הנלמדים במהלך התואר ניתן למצוא קורסים כגון: קורסים בכלכלה, קורסים במדעי החברה, קורסים הלקוחים מעולם הטכנולוגיה, נושאים במשפט פלילי, פתרון סכסוכים, הגבלים עסקיים, סוגיות קניין בתחומי האומנות השונים, זכויות יוצר, עולם הרפואה ועוד.
מי רשאי לרשום פטנט בישראל?
על מנת לקבל רישיון רישום פטנטים מטעם המדינה, יש לעמוד במספר קריטריונים. למשל, יש להחזיק בתואר ראשון באחד מן המקצועות הבאים: כימיה, פיסיקה, הנדסה, רפואה, ביולוגיה, רוקחות או מדעי המחשב. את התואר יש לקבל ממוסד לימודים מוכר בארץ או בחו"ל. לאחר מכן יש לעמוד בבחינות הרישיון ולהתמחות במשך שנתיים במשרד עריכת פטנטים. בשל כך, הלימודים לתואר מתקדם במשפטים עם התמחות בפטנטים מתאימים במיוחד לכל אותם אקדמאים המחזיקים באחד מן התארים הללו.
מה תפקידו של עורך דין המתמחה בפטנטים?
עורך דין בעל התמחות בפטנטים עוסק בקשירת החובות והזכויות של הצדדים השונים במעמד חתימה ורישום הפטנט, וכן בעמידה על זכויות הקניין הרוחני והזכויות העתידיות העולות מכך בהמשך. בנוסף לכך הוא אחראי לנסח את הסכמי התמלוגים הקשורים לבעל זכויות הקניין על הפטנט, על הסכמי הרישיון, בדיקה של הזכאות לרישום פטנט ועוד.