רופאים שלמדו רפואה מערבית כיום מודעים לערך המוסף שיש לרפואה המשלימה להציע, כשמה – כן היא. היא פותרת פעמים רבות תופעות שמתפרשות לא רק ברובד הגופני, אלא גם ברובד הנפשי. על פי תפישת הרפואה המזרחית, האבחון מתמקד במקור הבעיה ולא בסימפטומים, מסוגל "לתקן" מספר תופעות שליליות בבת – אחת ולהשפיע דרך הגוף גם על הנפש ולהיפך – היות והבסיס לטיפולים המשלימים נשען על כך. כאשר ישנן תופעות שלא תמיד ניתנות לשליטה או להסבר כמו מיגרנות, כאבים כרוניים (ראומטיים), התמכרויות, קבעונות גופניים או נפשיים ועוד, נעזרים בפסיכותרפיה הוליסטית – גופנית.
מה זה פסיכותרפיה הוליסטית – גופנית?
שיטת הטיפול בפסיכותרפיה הוליסטית – גופנית מתייחסת לקשר שבין הגוף לנפש כאשר זה משפיע על זה ובסופו של עניין הופך לתחושה מורכבת וכוללת. לדוגמה – כאבים במפרקים יכולים לסמל בעיות במעברים בחיים – חששות ופחדים מכך, כאבי כתפיים מסמלים את עול הכובד הרובץ על כתפיו של אדם מסוים וכן הלאה. המטפל האלטרנטיבי מנסה דווקא דרך הפירוש לתופעה לשנות את דפוסי החיים, כך שהכאב הגופני ישכך ויעלם "מאליו".
מה הכלים לטיפול באמצעות פסיכותרפיה הוליסטית – גופנית?
היפה בעניין שחלק מהכלים משומשים באופן מודע או בלתי מודע על ידי כל אחד ואחת החשים צורך מסוים בשינוי. שינוי תנוחה מול המחשב ויציבה בכלל, עיסוי של הגוף, דמיון מודרך – אלו רק חלק מהכלים הטבעיים שבהם משתמשת אסכולת הטיפול הזו, אולם באופן ממוקד יותר, לאחר שבוחנים וחוקרים את התופעות, התסמינים והנוכחות של המטופל – הנפשית והפיזית. כמות הכלים לטיפול הוא אין סופי, והם מראים על יצירתיות טיפולית. בין השאר: משחק, אמנות, דימיון, עיסוי רקמות, ארומתרפיה, טיפול בקולנים, ביופידבק ועוד.
הרלוונטיות של הפסיכותרפיה ההוליסטית – גופנית
העולם של היום מייצר לרוב מצבי איזון בממדים שונים: שדות קרינה אלקטרומגנטית, מזהמים תעשייתיים, תרופות כימיקליות, רדיקלים חופשיים, מפגעים סביבתיים כמו רעש, ואפילו סביבה תחרותית, לחץ להספיק הכול, החיים מול המסך (טלפון, מחשב, טלויזיה) ועוד. הראש החושב מתפתח יתר על המידה על הראש הרגשי. תפקידה של הפסיכותרפיה ההוליסטית – גופנית הוא להשלים את אותם הפערים ולהחזיר זרימת דם ואנרגיה תקינות בגוף ובנפש.