עבודתו של המלחין ועבודתו של המנצח אומנם שונות אך לא פעם מוצאות עצמן כנושקות אחת לשנייה ואף משתלבות זו בזו. איך להפוך להיות מלחין ומנצח? בעיקר –עבודה קשה, התמדה וכישרון מוזיקלי
יש מקצועות מסוימים שנראה כאילו המרחק ביניהם לבין הגשמתם במציאות הוא רחוק מאוד – להיות מלחין ומנצח של תזמורות בעל ההשפעה והכוח הרב הזה, הוא אחד המקצועות הללו, עם זאת הדרך לכך היא אפשרית. היא פשוט דורשת אהבה גדולה למוזיקה, פיתוח שמיעה מעולה, התמדה ונחישות. עבודותיהם של מלחין ומנצח אמנם שונות אך לרוב יהיה שילוב בין השניים ויש שיתפקדו על שתי החתונות.
מה תפקידו של המלחין ומה תפקידו של המנצח?
הן המלחין והם המנצח הם מוזיקאים בעלי אחריות גדולה יותר מנגן רגיל בפילהרמונית או הרכב כזה או אחר. המלחין אחראי על יצירת המוזיקה עצמה ויכול להיות מועסק כיוצר מוזיקלי עבור פסקול, עבור תזמורת וכו´. המלחין צריך להיות עם אוזן קשבת מספיק בכדי לדעת כיצד לתאם בין כלי אחד למשנהו מבלי שהאחד יגבר על השני וזה כולל כל אחד מהמנגנים בתזמורת וכן הזמר עצמו. המנצח אחראי על הנחיית התזמורת, המקהלה או ההרכב המדובר בפועל. המנצח משתמש בשרביטו ובידיו בכדי להנחות את הנגנים מתי לנגן יחד, מתי לנגן בשקט, מתי לתת דגש יותר לכלים מסוימים ומתי לאחרים. עבודותיהם של המנצח ושל המלחין משתלבות ומתערבבות זו בזו ועל כן לא פעם קיים שילוב בין השניים.
למי מתאים להיות מלחין או מנצח?
בכדי לעבוד בתחום זה יש לדעת קריאה שוטפת של תווים וריתמיקה מוזיקלית, לדעת מקצבים, דינאמיקה ולהכיר את הכלים השונים בעולם המוזיקה, במיוחד כאשר מדובר בניצוח על תזמורות ומקהלות. הן המלחין והן המנצח צריכים להכיר את כלחי הנגינה עבורם הם כותבים, לדעת את מגבלותיהם, לדעת כיצד לנצח עליהם, ובעיקר – לדעת כיצד לעבוד עם אנשים. המוזיקה היא דבר שבא מצד אחד מטכניקה ומצד שני מרגש ובכדי להביא זאת לידי ביטוי בצורה המיטבית נדרש המנצח/המלחין להיות בעל תקשורת בינאישית טובה הבאה לידי ביטוי בדיבור, בחיוך ובמחוות ידיים – כלי התקשורת העיקרי של המנצח עם נגניו.
מה צריך ללמוד בכדי להיות מלחין או מנצח?
בכדי להגיע לרמה כה גבוהה בתחום המוזיקה נדרש ניסיון עתיר שנים, כמו כן נדרש התלמיד לעבור לפחות תואר ראשון בתחום המוזיקה ואומנויות. על פי רוב לומדים מקצועות אלו באוניברסיטה או במכללות ובוחרים בהתמחות בתחום המוזיקה. בתחום הניצוח וההלחנה קיימים גם לימודי תעודה שמסייעים מצג אחד להעשיר את הידע ומצד שני להתמקד בתחום תעסוקה מסוים. במסגרת לימודי הנצחה או לימודי הלחנה יחשפו התלמידים לתיאוריה מוזיקלית, למיומנויות מגינה, לנושאי קצב ומשקל, סולמות, הרמוניקה, אקורדים, תיאוריות שונות בניצוח ועוד.