טיפול באמצעות כלבים הוא טיפול המוענק לאוכלוסיות שונות – מילדים קטנים מתפתחים ועד לאוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים ולאוכלוסיות בסיכון. כלבנות טיפולית מאפשרת לאלף כלבים במיוחד לצורך כך
ידוע, כי הקשר שבין אדם לחית המחמד שלו ובייחוד לכלבים הוא קשר אמיץ שמתבטא בעיקר בדרכים לא מילוליות, אולם תחום הכלבנות הטיפולית הוא תחום חדש יחסית ומתפתח. ומהי בעצם הכלבנות הטיפולית? מדובר בלימודים שבהם משתתפים בעלי כלבים או אלו שמעוניינים לאלף כלבים לטובת טיפולים בבני אדם. בעלי הכלבים אמנם משקיעים לפחות שלוש פעמים ביום להוצאת הכלב החוצה לטיול, אולם הכלב בתמורה לאילוף שהוא עובר מעניק עולם ומלואו לאנשים הנזקקים לתמיכה נפשית, למישהו לתקשר איתו ולספר לו את מה שלא סיפר לאף איש.
מה הקשר בין כלב לטיפול?
כלבי טיפול נועדו למען מטרות טיפול שונות – לנחית עיוורים, לצורך היותם כלבי ליטוף, כלבי עזר ולצרכים נוספים. הכלב הוא גורם המקשר בין המטפל למטופל, והוא מספק קשר של קבלה אין סופית, ללא תנאים או שיפוט. מנקודת הפתיחה הזו, שכבר בה אפשר לפתח קשר אמיץ ומכיל, אפשר לעבור הלאה: הכלב הוא אמצעי חי המספק תגובות ספונטניות ותקשורת בלתי מילולית. היכולת לגעת ולחוש את אותו האמצעי קושרת את המטופל אל הכלב ומשם מתחיל תהליך של טיפול על פי מטרות.
מהן המטרות בכלבנות טיפולית?
המטרות בכלבנות הטיפולית נחלקות למספר רבדים – הרובד הרגשי יכלול התמודדות רגשית עם חוויות כמו מוות ואבדן, מחלה, לידה, שיפור הבטחון העצמי, תיעול רגשות, שחרור מפחדים ועוד. המטרות ברובד החברתי יכלול שכלול יחסים חברתיים, יכולת להקשיב ולשתף פעולה ועוד, הרובד ההתנהגותי יכלול בין השאר יכולת להבין חוקים, להפחית התנהגויות בלתי רצויות ולחזק את הרצויות, עיצוב הרגלים ועוד, ברובד המוטורי – פיתוח חוש לאסתטיקה, תפישה חושית, מוטוריקה וקואורדינציה – וברובד הקוגניטיבי ניתן לטפל בריכוז, בפיתוח מוטיבציה או סקרנות ועוד.
מה תפקידו של המטפל בכלבנות טיפולית?
המטפל אשר קיבל הסמכה באמצעות קורס לכלבנות טיפולית יבנה תוכנית התערבות על פי נתונים ומטרות שלדידן הגיע המטופל. המטפל יעבור אבחון למטופל בזמן אפס ובזמנים מתקדמים יותר, יאסוף אינפורמציה מסייעת ויבנה תוכנית התערבות על פי יעדים. המטפל יחשוף את המטופל על פי חשיפה מבוקרת במפגש מול הכלבים, יצור מערכת אמון ביניהם ואוירה חיובית שתאפשר למטופל להיות האקטיבי בטיפול.