רובנו שאפנו להיות כבאים כשנגדל, או נסיכות, עכשיו כשגדלנו, השאיפות למקצועות הנכספים של טייסים, עורכי דין, רופאים, מהנדסים ושוטרים הומרו במציאות, נכון, חלק מאתנו פנו לכיוון הטייס, הרפואה, עריכת דין והנדסה, אך המצב הקיים כיום במשק לא תמיד מאפשר לרופאים להתפרנס בכבוד או לשוטר להצליח לסגור את החודש. שוק העבודה היום משתנה תדירות וסובל מאי יציבות רבה.
מה הנטייה הכללית?
השנים האחרונות מתאפיינות בבחירה במקצועות ניהוליים כמו מנהל עסקים, גם ההנדסה והמחשב צוברים תאוצה וזוכים להצלחה. לעריכת דין עדיין נותר הדימוי היוקרתי אך כדאי לקחת בחשבון שבשל ההיצע והביקוש בתחום ובשל היותו כה רווי, קשה לדעת אם יש שם כרגע עבודה רבה. מטרתנו כאן היא להציג את השלילה והחיוב שבבחירת מקצועות לימודים לפי שוק העבודה.
יתרונות
בחירת מקצוע לימוד מונעת מההיצע בשוק העבודה מאפשרת לדעת איך, כמה ולמה ואלה שאלות פופולאריות ומופיעות הרבה בקרבם של המתלבטים. גיחה לאינטרנט תאפשר למתלבטים לדעת הכל אודות המקצועות לגביהם הם מתלבטים: איך לומדים, כמה צריך להשקיע בלימודים, כמה מרוויחים בוגרי התואר בשוק החופשי, מדוע התחום מבוקש ומדוע הוא מתפתח ועוד שאלות רבות. לחיוב כדאי לציין גם את העובדה שבראייה לטווח ארוך בחירת מקצוע המונעת משוק העבודה היא רעיון חכם. מדעי החיים הולכים והופכים למבוקשים ברחבי העולם, אדריכלות ועיצוב פנים המזוהים עם עלייה ברמת החיים, תחומי מחקר ביולוגיים (הנדסה גנטית, פרמצבטיקה, מדעי והתא וכיו"ב). יש לקחת בחשבון שמקצועות שנחשבים זניחים ודחויים כיום יכולים לפתע להפוך למבוקשים בקרוב, ולכן מי שבוחר ללמוד אותם ירוויח בשל היחס שבין ההיצע לביקוש. עוד יתרון הוא הסדר והתכנון הכרוכים בבחירת מקצוע מבוקש המאפשרים סדר ומיקוד.
חסרונות
בבחירת מקצוע לפי מצב שוק העבודה יש התעלמות ממימד הזמן ומגורם התנודתיות. השינויים בכלכלה העולמית עשויים להשפיע רבות על שוק העבודה, כמו במקרה המשבר הכלכלי הקיצוני בארצות הברית וכיצד העיב המשבר על כל העולם. גם לגורם הזמן יש משקל מכריע, ומקצוע הנרכש בשנים רבות ובעמל רב לא מבטיח שמצב השוק בתום הלימודים יבטיח את עמידותו של מקצוע זה. לשלילה ניתן לציין גם את האפקט הנגרם מבחירת מקצוע מבוקש היוצר סף קבלה גבוה, תנאי לימודים מלחיצים ועקומת ביקוש נמוכה. מופיע לרוב בתחומי הכלכלה והתעשייה עתירת הידע.