בעולם שבו הסביבה החקלאית יכולה לקיים את עצמה ללא בזבוז משאבים ואנרגיה, חייבים להיות עקרונות בסיסיים ששומרים על איכות הסביבה, משתמשים בתבניות ובשיטות עתיקות יומין לשימור האנרגיה
בכל סביבת מחיה ביולוגית, ישנו איזון מסוים שנשמר לאורך שנים בין המרכיבים שבמערכת. בביצת יער, בשונית אלמוגים ואפילו במדבר ישנו מעגל ביולוגי שתלוי בשעות הפעילות של כל בעל חיים או בשעות הפריחה, במיקום, במארג מזון מיוחד שנרקם סביבו ועוד. פרמקלצ´ר (Permaculture – Permanent Agriculture, שזו חקלאות מקיימת) מנסה להתחקות אחר אותו מארג יציב שישרת גם את האנושות. למעשה, מדובר בשיטות פיזיקליות וגם אנרגטיות (ביולוגיות – כימיות) שמחשבות לא רק תהליך אחד (לדוגמה קומפוסט) אלא מערכת תהליכים רבגונית שמחשבת את השפעתו של כל גורם במערכת על העתיד המערכתי.
קראו עוד בנושא:
מה זה פרמקלצ´ר?
מהם שלושת העקרונות האתיים של הפרמקלצ´ר?
העקרונות המנחים העיקריים בשיטת הפרמקלצ´ר הם: דאגה לאדמה, דאגה לבני האדם והגבלה של צריכה וגם חלוקת עודפים. האדמה היא מקור כל חי, לכן מונעים מזהמים ממנה באזורי הבר, ובמקביל מנסים לשקם את המערכות האקולוגיות הפגועות. כשאומרים "דאגה לבני אדם", הכוונה היא שתהיה גישה לצרכים הטבעיים הבסיסיים: מאגרי מים ואוויר נקי, מזון חף מרעלים, מחסה. העקרון השלישי דוגל במניעה של ריכוז משאבים אצל מקורות מועטים – ופיזורם לטובת פרויקטים בסביבה.
|
|
דואגים לסביבה נקייה, לחופים נקיים מפסולת ולחיסכון במשאבים |
|
|
מהם עשרת העקרונות המעשיים של הפרמקלצ´ר?
יישום של עשרת העקרונות אינו תמיד זמין כולו – משתדלים ליישם את מרבית העקרונות: הראשון הוא למעט באחזקות – אולם שתהיינה איכותיות כדי שתנבנה תפוקה מקסימלית – במערכת הביתית, בעבודה ובגינה. השני – למצות כל משאב באופן מלא כדי לחסוך בפסולת ומה שנותר – למחזר, השלישי – כל שימוש במרכיב יכלול שלושה עקרונות יישומיים לפחות, הרביעי – לעודד את עקרונות הפרמקלצ´ר היכן שכבר יש פעילות אנושית, החמישי – להותיר את ייצור המזון בכל ישוב (ע"י שיתוף פעולה – העקרון השישי), השביעי – לנצל פתרון בעיות כדי לפתור אותן ע"פ פרמקלצ´ר, השמיני – ליצור אי תלות של אנשים על ידי שיתוף הידע, התשיעי – ליצור מערכות יעילות, העשירי והאחרון – ליצור יחסי גומלין במערכת יציבה בין סוגי המערכות השונות והאנושות.
איפה לומדים איך ליישם את העקרונות הללו?
היום זה טרנדי לערוך פסטיבלי טבע שמודים לאמא אדמה, אולם אחת לשנה – זה לא מספיק וישנה האפשרות ללמוד כיצד לקיים זאת כדרך חיים. ישנן מכללות ומרכזי לימוד שמקיימים קורסים בנושא - קורס פרמקלצ´ר. אנשים שחיים וחווים את הנושא ברמ"ח איבריהם ביום – יום מרצים ומדגימים כיצד ניתן להפוך ישוב לכפר בשיטת פרמקלצ´ר, איך ליצור גינה אקולוגית (עם אוכלוסיות שיקומיות או בכלל), איך ליצור סביבה מקיימת.