במגמה להפוך את מרחב סביבתו של האדם למערכת מתוכננת לעילא, התכנון של שימושי הקרקע חשוב במיוחד. בארץ שבה קרקע היא משאב יקר ובמחסור, לתכנון של מרכיבי הסביבה ויחסי הגומלין ביניהם יש משמעות רבה
הבניה בארץ היא בדרך כלל בניה של "טלאי על טלאי" כשהתשתיות שהונחו בעבר תוכננו בעיקר כדי לקיים ישובים קטנים. עכשיו משישנו גידול דמוגרפי וצורך להשמיש קרקעות לצרכים שונים, נוצרים קונפליקטים ביחסי הגומלין של מרכיבי הסביבה. הדרך הטובה ביותר כדי להמנע מאותם הקונפליקטים היא תכנון תשתית מחושבת לטווח הזמן הארוך. תוכניות כאלו דורשות אישורים בירוקראטיים בועדות התכנון ברמות השונות – מרמת הישוב ועד לרמת המדינה, כאשר הדגש בקורסים לתכנון הסביבה הוא על האחריות והמעורבות שלוקח האזרח הקטן, אשר פעמים רבות מתברר שההחלטות המהותיות באמת מתנהלות "מעל לראשו".
מהן מטרות קורס לתכנון סביבתי?
הקורס לתכנון סביבתי קושר פעילות בכלכלה, ניהול המערכת המוניציפאלית וכן את איכות הסביבה, כשכל אלו אמורים להיות הכלים לשינוי בחשיבה הניהולית סביבתית. הלומדים בקורס יעמיקו את הידע הטמון בהיבטים שונים שיכולים להביא לשינוי במישורים שונים בתפישת איכות ותכנון הסביבה: כלכלה, בניה, פעילויות חברתיות בנושא, מקורות של משאבים - מים, אנרגיה, טיפול בפסולת ועוד.
|
|
משנים את המחשבה העסקית ניהולית ומנתבים אותה גם לפן הסביבתי |
|
|
מה לומדים בקורס לתכנון סביבתי?
נושאי הלימוד בקורס לתכנון סביבתי יכולים להיות רבים, ולכן כמותם ומהותם משתנות מקורס אחד לשני. בין השאר לומדים על תוכניות מתאר – ארציות ומחוזיות, שטחים פתוחים, מקורות מים, אנרגיה, בניה ירוקה, שינויי אקלים, תשתיות תחבורה, טיפול בפסולת, מפגעים סביבתיים – רעש וקרינה, תב"ע ליישובים, תכניות אב, היררכיה בתכנון ובבניה בארץ ועוד. הלומדים יתנסו בתכנון מעשי של אזור בליווי מדריכים.
מי קהל היעד לקורס לתכנון סביבתי?
הקורס יכול להתאים למנהלים ביחידות לתכנון אסטרטגי, למתכנני סביבות, למנהלי אגפים בתחום איכות הסביבה, לאדריכלים ולמהנדסי ערים, למנהלי פרויקטים בתחום הסביבה, ליועצים בתחום ההנדסה האזרחית ועוד. כמו כן, כל מי שאחראי על קבלת ההחלטות בסוגיות סביבתיות – מנכ"לים, גזברים, יזמים סביבתיים ואנשים העוסקים בתחום הבניין בארץ וכן למי שעוסק בהתייעלות אנרגטית ומתאים אותם לצרכי התושבים.