מה ההבדל בין עורך תוכן לתחקירן ומה הנושאים המשותפים להם? מה צריך ללמוד כדי להפוך ואיזה מקצוע עדיף? תשובות לשאלות אלו במאמר הבא
תחום עריכת התוכן ותחום התחקירנות אומנם תחומים מקבילים ששואבים את מקורותיהם מעולמות משותפים – קולנוע, טלוויזיה ותוכן, אך קיים הבדל מהותי בין האחד לשני. נראה כי האוכלוסייה הרחבה שלא נכנסה לנעליו של עורך התוכן או התחקירן לא תדע את ההבדלים באמת ולעומק עד שתחווה אותם על בשרה, ובכל זאת, במאמר הבא ננסה להמחיש את ההבדלים לאלו המעוניינים לחוות עולם זה, מתעניינים בו, רוצים ללמוד ולעסוק בו.
קראו עוד בנושא:
האמת מאחורי עבודתם של התחקירנים
מה התפקיד של עורך תוכן?
עורך תוכן הוא אחד התפקידים הניהוליים הבכירים ביותר בהפקת תוכנית טלוויזיה. אם נעשה הקבלה לעורך תוכן בעולם הקולנוע הוא מהווה את הבמאי של ההפקה. מערכת תוכן מהווה את הבסיס לכל סדרת טלוויזיה שהיא ומשתנה בהתאם לדרישות התוכנית – מערכת תוכן יכולה להתקיים ממספר בודד של אנשים או לחלופין להיות הפקה ענקית עם זרועות של 100 איש. מערכת התוכן כוללת תסריטאים, תחקירנים, רכזי מערכת וכמובן עורכי תוכן שמהווים את המנהלים של התפקידים השונים במערכת התוכן. עורך התוכן, כשמו כן הוא, אחראי על התכנים בתוכנית וכיצד יש להעביר אותם. בין תפקידיו של עורך התוכן ניתן למנות – הנחיית התחקירנים, סינון מרואיינים, אופן הצגת הדברים, מטרת התוכן והמסר המועבר וכו´. על אף שעורך התוכן הינו תפקיד בכיר גם הוא עומד תחת "בוס" שהוא הלקוח שמהווה לרוב זכיינים וגופי שידור שונים. על כן עורך התוכן צריך לשלב בעבודתו גם את נושא הרייטינג, הרגישויות המסחריות והמוניטין של הלקוח. עורך התוכן אחראי, בין השאר, על חלוקת התפקידים בצורה יעילה, על הכוונת ימי הצילום בהתאם לתכנים שנקבעו וכו´.
|
|
עורך תוכן אחראי על צוות העובדים בפרויקט |
|
|
מה תפקידו של תחקירן?
יש הרואים במקצוע התחקירן כעבודה שולית וזמנית שהיא בדרך לעבודה רצינית יותר, אך אלו שנכנסו לנעליהם של התחקירנים ומבינים את התשוקה והעניין בתחום זה יוכלו להפוך תחום זה למקצוע לחיים מרתק, מעניין שיחשוף אותם לנושאים רבים שילמדו את התחקירן גם על עצמו. תחקירן צריך להיות בעל ראייה יצירתית, רגישות, יכולת להבחין בין עיקר לטפל, להיות סבלני מצד אחד ועיקש מצד שני, בעל אינטואיציה טובה, נמרצות, התמדה ויכולת לתפעל טוב תחת לחץ. לא פעם צריך התחקירן לשים את האגו בצד בכדי להתמקד בעבודתו ולייעל אותה. התחקירן עושה את העבודה שמאחורי הקלעים וזוכה לשמוע, אחד על אחד, את הסיפור האמיתי ישירות מהמרואיינים – בלי מצלמות ובלי התערבויות שיכולות להטות את הסיפור מקו האמת. לתחקירן השפעה משמעותית ומהותית על איכות המוצר הסופי – הסרט, התוכנית טלוויזיה וכו´.
|
|
התחקירן עושה את העבודה שמאחורי הקלעים |
|
|
איך הופכים להיות תחקירנים ועורכי תוכן?
על אף שמדובר במקצועות שונים לחלוטין המשותף להם הוא הלימודים שמובילים אליהם – לימודי תקשורת לתואר ראשון הם השביל הבטוח ללימודי עריכת תוכן ותחקירנות. בלימודי תקשורת ניתן לבחור במגוון התמחויות ולבחור קורסים המתמקדים במקצועות אליהם רוצים לשאוף לעסוק בהמשך הדרך המקצועית כגון התמחויות בעיתונות, בתחקירנות, בעריכת תוכן וכו´. מלבד זאת קיימים קורסים מקצועיים כגון קורס תחקירנות, קורס עיתונאות וכו´ שגם לאחר לימודי התואר מאפשרים להמשיך ללמוד ולהעמיק בנושא הנבחר.
קראו עוד בנושא:
קורס תחקירנות