מהי בעצם קורוזיה, מהי הגנה קתודית ומהו בעצם הקשר בין השניים? כל זאת ננסה להסביר לכם במאמר קצר זה.
קורוזיה היא תהליך חמצון של מתכת מסוימת – בתהליך זה, המתכת מגיבה עם החמצן באוויר (בין עם זה מהחמצן שאנו נושמים לבין אם זה מהחמצן במים). בתהליך החמצון, נוצר חומר חדש, שהוא בעתם תרכובת של המתכת עם החמצן, מה שמוכר לנו בתור תחמוצת מתכתית. אחת מתחמוצות המתכת היותר מוכרת היא תחמוצת של ברזל, אשר ידוע לנו בשם חלודה. חלודה היא כה מוכרת שלרוב, אנשים נוהגים להשתמש במילה כאילו והיא תהליך הקורוזיה עצמה. אך חשוב לזכור כי חלודה היא רק דוגמה ספציפית בתוך התהליך הכללי שנקרא קורוזיה.
ומהי קתודה?
קתודה היא בעצם אלקטרודה טעונה שלילית, תפקיד הקתודה הוא למשוך אליה יונים בעלי מטען חיובי כך שייסגר מעגל חשמלי. אז איך בעצם הקתודה מתקשרת לקורוזיה? ובכן, כבר ממבט ראשוני ניתן להרגיש שהקשר ביניהם הוא חשמלי. הקתודה מעבירה דרכה אלקטרונים ותהליך הקורוזיה הוא בעצמו מעבר אלקטרונים ומעבר זרם הוא בעצם חשמל.
|
|
קורוזיה היא תהליך חמצון של מתכת מסוימת |
|
|
אז מה בעצם הקשר?
הקשר, שזה מה שבעצם לומדים בקורס לקורוזיה והגנה קתודית, הוא שבעזרת שימוש בקתודה, ניתן לצפות מתכות (בעיקר ברזל) בשכבה דקה של הגנה – שכבה זו מגינה על המתכת מפני קורוזיה, או ברוב המקרים, מגינה על הברזל מלהפוך לחלודה. העיקרון הוא שישנם מתכות אשר הקורוזיה, או במילים אחרות התחמוצת המתכתית, שלהם היא חזקה ולא שבירה כמו חלודה, ועל כן, ציפוי המתכות בתחמוצת זו, תבודד אותם ממגע נוסף עם חמצן בעזרת שיכבה קשיחה.
מבנה הקורס
בקורס עצמו תלמדו על מבנה החומרים, סוגי קורוזיה, פוטנציאלים של מתכות, יסודות אלקטרו-כימיה, התנגדות חשמלית, מכשירים לגילוי צינורות תת-קרקעיים, הגנה קתודית של מבני המתכת, כללי הגנה באמצעות זרם מאולץ, הגנות גלווניות, הגנה קתודית בסביבה מימית, הגנה קתודית במיכלי פלדה, קורוזיה בזרם תועה, בדיקות DCVG ו-CIPS ועוד.
חשוב לציין כי לקורס עצמו אין דרישות קדם, ושהקורס עצמו מהווה רענון בלבד ואין הוא מכשיר אתכם לעבוד בתחומי הנדסה שונים.