בדיקות לא הרסניות הן בדיקות אשר ניתן לבצע על מערכת מסוימת מבלי שנפגע בה באופן פיזי. בדיקות אלו נפוצות מאוד בתעשיית הרפואה, כימיה, בנייה, תעופה ועוד.
NDT – Non Destructive Testing, פירושו בעברית, בדיקות לא הרסניות, וזהו שם כולל לבדיקות אשר לא הורסים את הנבדק. בדיקות NDT נעשות משתי סיבות: א. גילוי פגמים פנימיים או חיצוניים או ב. קבלת מידע על הרכב החומר \ קביעת מבנהו הפנימי, את הבדיקות עושים בעזרת מגוון שיטות אשר לא פוגעות בנבדק ומאפשרות שימוש בו לאחר סיום הבדיקה.
דוגמה טובה לבדיקה אשר הורסת את הנבדק תהיה בדיקתו של גפרור – אשר הורסת אותו.
גורמי הכשל
בתעשייה, עיקר הכשל מגיע מפגעי שיתוך (קורוזיה) ומאמץ מחזורי. פגעי שיתוך יותר קשים לחזות, מכיוון שהם לרוב נגרמים עקב תכנון לקוי, אולם פגעי מאמץ מחזורי, ניתן לחזות שכן הם נגרמים עקב שימוש ממושך במערכת. דוגמה לכך תהיה סדקים בכני מטוסים, סדקים אלו נוצרים מהמחזוריות של המראה – נחיתה, ועל כן ניתן לחזותם מראש שכן ניתן לדעת בדיוק כמה פעמים כל מטוס המריא ונחת. יצירה של חלודה לעומת זאת, היא קשה לחיזוי שכן היא נוצרת לרוב עקה אטימה לקויה.
|
|
NDT – Non Destructive Testing, פירושו בעברית, בדיקות לא הרסניות |
|
|
שעת הייצור
בדיקות לא הורסניות מתבצעות ב 3 מועדים, והם: שעת הייצור, בדיקה תקופתית ולאחר תקלה.
בשעת ייצור הבדיקה מתבצעת על חלקים יצוקים, חישולים, חלקים שיוצרו מתוך גוש בודד, ריתוכים, צנרות ועוד. הבדיקה עצמה מכילה כמה שלבים וביניהם: ביצוע הבדיקה על פי הוראות הטכנאי, במידה ויש כשל יש לנתחו ולעשות הערכת מצב, ביצוע של טיפול מונע או החלפה כוללת של החלק ובדיקת חומר הגלם. בנוסך לכך, חשוב לציין שלרתכים, עקב חשיבות עבודתם, מתקיימים מבחנים, המבחנים כוללים: כתיבת תהליך הריתוך, אישורו, ביצוע מעשי, מבחן רתכים לפי התהליך הפרטני ובדיקה של הריתוכים עצמם לפי התקנים.
בדיקות תקופתיות ולאחר תיקון
בדיקות תקופתיות מבוצעות לרוב בחלקים בטיחותיים, או בחלקים אשר השימוש הרב שנעשה בהם יכול להוביל לגרימה של תקלה בטיחותית, לדוגמה: ירידת עובי דופן, סדקים בחומר, סדקים בריתוך וכו'. תדירות הבדיקה תעמוד ביחס ישיר לסיכוי להיווצרות של פגמים במערכת. בדיקת חלקים לאחר תקלה, הכוונה היא כאן לחלקים אשר עברו תיקון, בעיקר בעזרת ריתוך, כאשר אל ריתוך מתייחסים כאלו והחלק נוצר מחדש, תקלות לדוגמה: שוק תרמי, נפילה פיזית ועוד.