כיום, בתעשיית הרפואה, בנייה, כימיה, תעופה ועוד נפוצה שיטת הבדיקה NDT – שיטה אשר מאפשרת לנו לבדוק את המערכת מבלי לפגוע בה.
פירוש המילהNDT הוא Non Destructive Testing, ובעברית: בדיקות לא הורסניות. זהו בעצם שם כולל לכלל הבדיקות אשר בסופן לא הורסות את הנבדק (בניגוד לבדיקה של איכות גפרור אשר מתבצעת על ידי שריפה של הגפרור, תהליך אשר מכלה אותו), לבדיקות אלו יש שימושים רבים ואף מפתיעים. בין השימושים הנפוצים כיום יש זיהוי פלילי, כישלונות בתחום הצבא, חקר עמידות חלקים בתעופה ועוד.
NDT לתעשייה
השימוש כיום ב-NDT הוא נרחב והוא אף גדל עם התפתחות הטכנולוגיה בנושא, אולם הוא בשימוש עיקרי על ידי התעשייה ולא שימוש נרחב בצורה אישית, דבר אשר מגביל את קשת האוכלוסייה איתה מתעסקים. כיום יש שני גורמים עיקרים לעריכת הבדיקות והם: גילוי של פגמים פנימיים או חיצוניים וקביעת מבנהו הפנימי של החומר וקבלת מידע אודותיו. כאמור, את הבדיקות עושים בצורה לא הרסנית אשר שומרת על החומר\מערכת הנבדק\ת לאורך הבדיקה.
|
|
NDT זהו בעצם שם כולל לכלל הבדיקות אשר בסופן לא הורסות את הנבדק . |
|
|
NDT למערכות יקרות
חשוב להבין מניין הגיע הצורך בבדיקות לא הורסניות. לא כל החומרים הם זולים כמו גפרור, כך שהריסה שלו אינה משמעותית, המערכות הנבדקות בשיטתNDT הן מערכות יקרות: דמיינו מטוס, אשר יש לו סדק בכנף, אותו הסדק תוקן אך כעת יש צורך לבדוק את איכות התיקון, מה עושים? מפרקים את הכנף? בודקים את הלחץ שעומד על הכנף - דבר שיוביל להריסתו? שהרי אין בזה מן ההיגיון. שימוש ב-NDT יהיה הפתרון האידיאלי כאן על מנת שנוכל לקבוע את איכות התיקון ללא צורך בפירוק\הריסה של כנף המנוע.
עיקר הכשל
עיקר הכשל במערכות נובע מקורוזיה – אשר קשה לחזות שכן תמיד יתכננו מערכת אשר בה לא יתרחש תהליך הקורוזיה, ומאמץ מחזורי – שימוש מחזורי במערכת, דבר אשר קל לחזות (לכל מערכת יש בלאי). ועל כן, בדיקות NDT מתרחשות ב-3 מועדים: שעת הייצור, לאחר תקלה ובצורה תקופתית. 3 מועדים אלו הם הנקודות המרכזיות בחיי המערכת בה יכולים להיווצר תקלות ועל כן יש צורך לבדוק על מנת לשלול אפשרות של כשל. במידה ומגלים כשל, יש צורך לבצע טיפול מונע מיידי אשר תכלול בתוכה החלפה\תיקון של החלק ואף בדיקה של חומרי הגלם עצמם.