שינוי תזונתי הוא שינוי בהרגלים ותוצאותיו עשויות לענות על מטרות שונות כמו פיתוח שרירים, הרזיה, בריאות, מניעת מחלות או טיפול בהן. למאמנים לתזונה ישנו משקל רב לגבי השפעת התוכנית על המטופל.
אימון תזונתי יכול להזכיר גם מסגרת של אימון ספורטיבי: לוקחים את הנתונים האישיים של האדם, מסמנים את המטרות ובונים יעדים בהתאם לשניהם שיגשרו על הפער בין המצוי לרצוי. אולם המאמן אינו רק בונה תוכניות בתזונה; הוא מלווה את התהליך לאורך כל הדרך, יודע לתת את העצות הנכונות ומתאים "בשטח" את הנתונים המצטברים לכדי תוכנית טובה יותר. מאמן התזונה יעניק כלים פרקטיים לאותו מטופל, ו לעתים יודע אף איך לבנות תוכנית התנהגותית כדי לשפר את ההרגלים באמצעות החיזוקים הנכונים למטופל. לצורך העניין, המאמן צריך להיות בעל תעודת דיאטן מוסמך.
מה ההבדל בין דיאטן למאמן תזונה?
על גבי הנייר, לשניהם צריכה להיות אותה הסמכה לערך (תעודת דיאטן מוסמך) על מנת לעסוק בתחום, ושניהם עוסקים באותה המטרה: לשנות למטופל את הרגלי התזונה שלו – מרכיבים, תזמון, יחסים בין אבות המזון ועוד על מנת להגיע אל המטרה שנקבעה מראש. הדיאטן יזהה את הצרכים הפיזיים של המטופל שלו ויתכנן לו תוכנית תזונה מותאמת, לעומת המאמן שמעניק ערך מוסף: הוא יזהה את המחסומים ואת ההתנגדויות שמנעו עד כה שינוי בהרגלים וישלב את התוכנית בהתאם לסדר היום של המתאמן – כולל חיזוקים שהוא אוהב, ולצורך כך עליו להכיר אותו אולי אפילו מעט יותר לעומק.
|
|
שינוי תזונתי הוא שינוי בהרגלים ותוצאותיו עשויות לענות על מטרות שונות כמו פיתוח שרירים, הרזיה ובריאות |
|
|
מה לומדים בהכשרת מאמני תזונה?
מדובר בלימודי תעודה אשר מורכבים מנושאים רבים ומגוונים, כמו למשל יסודות באימון אישי והיכרות עם תחום האימון, ארגז הכלים של המאמן, סוגי אימונים, תפקידיו של המאמן, איתור חסמים ונטרול, שאלות רוחב ועומק, ערכים פנימיים וערכים חיצוניים, משאבים אסטרטגיים, תחומי תוצאה ועוד. במסגרת לימודים אלו יתכנו תכנים מתחום הדימיון המודרך או קלפי אימון, אימון לקבלת החלטות, אימון למערכות יחסים ואפילו כלים להקמתו של עסק עצמאי כמו קליניקה טיפולית.
איך משתפרים באופן מעשי?
במהלך הלימודים הסטודנטים יתבקשו להכין עבודת אימון אישי לחבר טוב או בן משפחה, לעצמם או לאחד מהאנשים בקורס לצורך העניין. התוכנית תלווה על ידי המדריכים – בין אם בשיחות ובהתייחסות אישית ובין אם בהעלאת שאילתות מול הכיתה אשר לומדת מהתנסותם של האחרים. מי שעובר בהצלחה את השלב הזה בנוסף לשלב העיוני, יתעתד לקבל תעודת הסמכה מטעם מוסד הלימודים שבו הוא למד.