מחשבת ישראל (או "לימוד אמונה") היא כל מה שכלול מאחורי המחשבה והתרבות היהודית לאורך כל דורות קיומן. הלימודים האקדמיים מאפשרים את הרחבת הידע הכללי בתחום אשר נלמד ביסודו גם בבתי הספר.
הרב קוק התווה לישיבתו אשר בירושלים תוכנית לימודים, וקרא לה "מחשבת ישראל". הוא פירט את הספרים שישמשו חלק מהתוכנית, וסידר את סדר למידתם. בשנות השלושים חובר ספר בשם "פרקים במחשבת ישראל" על ידי הרב שאול ישראלי שלימד במדרשית "נועם", ובספר זה מצוטטים כתבי הגות. במחשבת ישראל עושים שימוש במוצרים כגון אלו ואחרים ששימשו לאורך הדורות את העם היהודי, על מנת ללמוד את היהדות מצדדיה הפילוסופיים שמעוררים מחשבה ועניין בנושאים כמו למשל אמונה, השגחה, גלות וגאולה, שכר ועונש, בחירה חופשית ועוד.
מהן מטרות לימודי תואר ראשון במחשבת ישראל?
במהלך התואר הראשון במחשבת ישראל הידע של הלומדים יועשר בארבעה תחומים שונים: תורת היסוד, מחשבה יהודית בתוך העת החדשה, פילוסופיה יהודית בימות הביניים ומחשבת ההלכה. במהלך התואר הזה ניתנת ללומדים ההזדמנות להכיר כיווני רוחות שמיים שונים כפי שהם מצטיירים בהגות היהודית, בפילוסופיה, במקרא, בפרשנויות, בתרגומים העתיקים ועוד. הלומדים יכולים להתמקד בנושאים שמעניינים אותם במיוחד ולצבור שעות אקדמיות בפסיפס השיעורים האטרקטיביים יותר, מעבר לשיעורי החובה המרכיבים את התואר.
|
|
התוכנית הרב תחומית ללימודי מחשבת ישראל כוללת בין השאר קורסים בתולדותיה של ארץ ישראל ועוד. |
|
|
מהי תוכנית הלימוד לתואר ראשון במחשבת ישראל?
בדרך כלל מדובר בתואר שחובק עימו גם תעודת הוראה בתחום מחשבת ישראל. התוכנית הרב תחומית ללימודי מחשבת ישראל כוללת בין השאר קורסים בתולדותיה של ארץ ישראל, תושב"ע, משפט עברי, תרגומים עתיקים, בלשנות ולשון, בפרות, תלמוד ותלמוד בבלי, ספרות חז"ל, חסידות, קבלה, פילוסופיה עברית, ספר הכוזרי, ג"ג של א"י, תולדות עמ"י מימות הביניים ועד לימי גירוש ספרד, הוגים יהודים, התנועות הציוניות, תולדות השואה, הישוב היהודי בא"י, לימודי פולקלור ועוד. בין לימודי הבחירה יכולים להתווסף נושאי עניין נוספים בתחום, וכן במוסדות לימוד שונים ניתנת האפשרות להרחיב את תוכנית הלימודים למסלול דו חוגי.
מה ניתן לעשות עם תואר ראשון במחשבת ישראל?
בוגרי התואר אשר סיימו הצלחה את לימודיהם וקיבלו תואר ראשון במחשבת ישראל, יכולים להמשיך הלאה ולהתמקד בתחום העניין המרכזי המעניין אותם- בין אם באמצעות מחקר או בהוראתו במסגרות הלימוד הפורמאליות והבלתי פורמאליות. מדובר בתואר שיכול להוות מדרגה לתארים הבאים, כאשר אלו קשורים בנושא היהדות או בכל תחום אחר.