פיתוח קול, הוא למעשה סוג של ספורט לקול. סדרות שונות של תרגילים, עובדות על גמישותם של מיתרי הקול, ומסייעות לשימוש נכון בחללי התהודה. אז מה בעצם לומדים בשיעורי פיתוח קול?
לימודי פיתוח קול מקנים טכניקות המאפשרות להשיג שליטה על הקול. אימון ותרגול של טכניקות פיתוח הקול, הם הכרחיים לביצוע לאורך זמן ובאופן שוטף, על מנת לשפר את טכניקות השירה ולשמור על בריאותו של הקול.
מה לומדים בשיעורי פיתוח קול?
בשיעורי פיתוח קול נלמדים תרגילי יציבות המשפיעים על צליליו של הקול, תרגילי חימום קולי, תרגילי נשימה העובדים על תמיכת סרעפת, גמישותן של הצלעות ולקיחת האוויר למקומות הנכונים בגוף, עבודה על הביצוע עצמו - הגייה, דיקציה, הברות, עיצורים, טונים גבוהים ונמוכים, עבודה על שמיעה מוסיקלית- מרווחים, תווים, וסולמות. כמו כן במהלך שיעורי פיתוח קול עובדים על אופן הגשת השיר על פי סגנונו האישי של התלמיד, תוך שמירה על שירה בריאה ונכונה.
חימום קולי
חימום המיתרים מקל את המעבר מדיבור לשירה, עוזר לחיזוק הקול תוך מעבר זה ושומר על יכולתו לפרק זמן ארוך. כמו חימום לקראת אימון ספורטיבי, כך גם החימום הקולי - מייעל את השירה, מכניס את השרירים הרלוונטיים למגננה מפני פגיעה אפשרית שלהם תוך כדי שירה, מזרים דסם בשרירי הצוואר הלשון והלסת, כך שידרש פחות לחץ בזמן השירה, שאינו טוב עבור הקול. במהלך החימום מבצעים למשל שירה של סולמות, שירה על פי הברות ועיצורים כמו aa, ee, o, תרגול שירה עם תנועות לעיסה, המהומים וזמזומים נמוכים ועוד שלל טכניקות המחממות את הקול.
|
|
חימום קולי מייעל את השירה, מכניס את השרירים הרלוונטיים למגננה מפני פגיעה אפשרית שלהם תוך כדי שירה, מזרים דסם בשרירי הצוואר הלשון והלסת, כך שידרש פחות לחץ בזמן השירה, שאינו טוב עבור הקול |
|
|
נשימה נכונה בעת שירה
הנשימה הנכונה בשירה ובכלל, היא נשימה סרעפתית. בנשימה עמוקה זו, כמות אוויר גדולה מתחלפת, וכך חלקים נרחבים יותר בריאות, יכולים להתאוורר. שאיפתו של האוויר בנשימת סרעפ, המגדילה את נפח הריאות, מנפחת את אזור הבטן. תרגול לאורך זמן של נשימה זו, תורם לאיכות הקולית ומביא לכך שהשירה תהיה חזקה, ברורה ואף ארוכה יותר מבחינת משך הזמן שהקול יוכל להחזיק את עצמו (למשוך צלילים למשל).
יציבות ותמיכה
אופן העמידה משפיע לא רק על האנרגיות של ההופעה והביטחון שמשדר הזמר, אלא עף על הקול, בעקיפין, שכן תנועה ונוחות משפיעות על השירה. במהלכם של שיפורי פיתוח קול, לומד אף התלמיד כיצד לתמוך בקול בעזרת יציבה גופנית על ידי כיפוף קל של הברכיים למשל. התלמיד אף לומד מה לא לעשות בכדי לחסום הוצאה חלקה של הקול - למשל, לא למתוח את הראש כלפי מעלה בעת השירה, שכן פעולה זו חוסמת אוויר לקול ומפריע להפקה טובה של צלילים בעת השירה, במיוחד כשמדובר בטונים גבוהים.